O nouă etichetă europeană pentru stațiile de încărcare și mașinile electrice

Autor: George Cristea 09 mart. 2021 Știri auto

Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă europeană pentru stațiile de încărcare și mașinile electrice care vor fi înmatriculate după 20 martie. Inițiativa are ca scop identificarea rapidă a stațiilor de încărcare compatibile

Intră în Galeria FOTO

Înmulțirea mașinilor electrice, dar și a stațiilor de încărcare, a dus la apariția unei probleme noi: lipsa unui standard unitar pentru încărcarea vehiculelor electrice. Posesorul unei mașini electrice se poate întâlni cu situația unei multitudini de tipuri de stații de încărcare – în curent continuu, în curent alternativ, diferite praguri de putere și, nu în ultimul rând, diferite tipuri de conectori.

Pentru simplificarea procedurii de încărcare, fiecare vehicul electric va trebui etichetat, astfel încât șoferul să știe ce tip de priză i se potrivește. O etichetare similară se va aplica și stațiilor de încărcare, astfel că împerecherea simbolurilor respective ar trebui să asigure o experiență optimă pentru posesorii de vehicule electrice.

În afară de mașini și stații de încărcare,  noile etichete vor fi aplicate pe cablurile de încărcare, manualele de utilizare ale mașinilor, dar și sistemele de încărcare comercializate împreună cu mașina sau separat, de către producătorul mașinii.

Etichetă europeană pentru mașinile electrice. Ce trebuie să știi

Potrivit noii directive 2014/94/UE, vehiculele vizate sunt cele produse recent și înmatriculate după data de 20 martie, din următoarele categorii:

  • Mopede, motociclete, tricicluri și cvadricicluri;
  • Autoturisme;
  • Vehicule comerciale ușoare;
  • Vehicule comerciale grele;
  • Autobuze și autocare

Desenul de pe noua etichetă reprezintă un hexagon cu o literă care indică tipul de priză de încărcare la care se poate încărca vehiculul electric respectiv. Astfel, mașinile care se încarcă de la o priză de curent alternativ cu tensiunea mai mică de 250 V vor fi etichetate cu simbolul B și vor avea conector Tip 1. Pentru tensiuni de până la 480 volți, se folosește conectorul Tip 2, eticheta de pe vehicul fiind C, la fel și ca și pe stațiile de încărcare Tip 2. Pentru stațiile de încărcare Tip 3-A, respectiv Tip 3-B, marcajele sunt D, respectiv E.

În cazul stațiilor de încărcare rapidă în curent continuu, literele alocate de la K la O. Astfel, stațiile de tip FF vor primi vehicule marcate cu litera K (tensiuni de 50 V – 500 V) sau L (tensiuni de 200 V – 920 V). Stațiile AA au alocate literele M și N pentru aceleași plaje de tensiuni, în timp ce stațiile Tip 2a acceptă mașini marcate cu O (tensiunea 50 V – 500 V).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide