Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină electrică

Autor: Cristian Agatie 23 dec. 2020 Utile

Mașinile electrice sunt acum o temă fierbinte, și foarte mulți se gândesc să înlocuiască în viitorul apropiat mașina diesel sau pe benzină cu una electrică. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină electrică.

Intră în Galeria FOTO

Nu toți știu însă „cu ce se mănâncă” mașinile electrice, ceea ce poate să îi sperie pe cei care vor să facă pasul spre electromobilitate. Teamă că ar putea rămâne fără baterie în mijlocul drumului, sau pur și simplu teama de noutate, îi face pe mulți să renunțe la cumpărarea unui model electric. Totuși, există o părere unanimă că, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, cu toții vom fi nevoiți să alegem o mașină electrică. De aceea, am adunat un pachet cu cele mai comune întrebări pe care și le pun cei care iau în considerare cumpărarea unei mașini electrice.

Ce trebuie să știi dacă vrei o mașină electrică: E momentul pentru o schimbare

Indiferent cât de bune sau cât de accesibile vor deveni mașinile electrice în viitorul apropiat, adoptarea acestora pe scară largă va duce la o schimbare radicală a modului în care sunt folosite mașinile. Cu o mașină electrică nu mai este suficient să treci pe la benzinărie în drum spre casă pentru a „turna” în rezervor combustibil pentru următorii 600 de kilometri. Va trebui să plănuiești alimentarea cu energie a mașinii – de la punctul de încărcare la durata încărcării. Călătoriile lungi vor arăta, la rândul lor, complet diferit. Pauzele lungi și dese… știți vorba.

1. Cum se încarcă o mașină electrică?
Viteza de încărcare depinde de modelul mașinii, dar și de punctul de încărcare. Cele mai multe mașini electrice pot fi încărcate de la o priză casnică de 3 kW, dar pentru cele cu o capacitate mare a bateriei acest lucru ar dura extrem de mult. Un wallbox oferă o capacitate de încărcare cel puțin dublă și va permite încărcarea peste noapte a bateriei. Stațiile de încărcare rapidă în curent continuu sunt cea mai rapidă soluție – în funcție de capacitate, acestea pot încărca bateria unei mașini la 80% în circa 30 de minute.

2. Cum găsești o stație de încărcare publică?
Aplicații ca Plugshare, spre exemplu, te ajută să descoperi stațiile publice libere și oferă informații despre capacitatea de încărcare și tipul de conectori suportați. Aceste aplicații permit inclusiv „rezervarea” unui punct de încărcare, cu toate că nu există nicio garanție că nu o vei găsi ocupată de o mașină al cărei șofer nu a auzit în viața lui de Plugshare.

3. Întrebarea de 100 de puncte: cât de repede se uzează bateriile mașinilor electrice?

Bateriile mașinilor electrice, ca orice alte baterii, sunt supuse uzurii și își pierd capcaitatea de stocare după un anumit număr de încărcări. Totuși, durata de viață a acestora este semnificativ mai mare decât în cazul telefoanelor mobile. Dacă în cazul acestora bateriile au o durată de viață de câțiva ani, în cazul mașinilor electrice bateriile rezistă cel puțin 10 ani. Este, mai mult sau mai puțin, o durată de viață apropiată de cea a mașinii.

4. Ce se întâmplă cu bateriile uzate după ce ajung la capătul vieții. Ele nu poluează?
Nu tocmai. Chiar dacă nu mai pot fi folosite pentru mașină, asta nu înseamnă că barteriile nu pot avea alte întrebuințări. Printre cele mai comune sunt stocarea energiei electrice în aplicații casnice, parcuri eoliene și alte sisteme de producere a energiei electrice.

5. Cât de sigură este o mașină electrică în caz de accident?
Mașinile electrice sunt testate în aceleași condiții de EuroNCAP ca și modelele cu motoare termice. Rezultatele testelor recente au arătat că mașinile electrice sunt la fel de sigure, dacă nu chiar mai sigure decât cele care funcționează pe benzină și motorină.

6. Ce trebuie să știi despre valoarea de revânzare la o mașină electrică

Este un capitol care dezavantajează clar modelele electrice în acest punct. Perioada de viață finită a bateriei face ca interesul pentru o mașină electrică să scadă după un anumit număr de ani. Nu toate mașinile electrice au această problemă – mașinile Tesla, spre exemplu, își mențin destul de bine valoarea în timp. Un preț de revânzare scăzut poate fi și o oportunitate pentru cei care doresc o mașină electrică accesibilă.

7. Cum pot evita deprecierea valorii mașinii?
O metodă foarte bună este finanțarea valorii mașinii printr-un contract de leasing cu valoare reziduală garantată. Acesta te va proteja în cazul unei scăderi a valorii reziduale spre finalul contractului de finanțare. Cum domeniul mașinilor electrice avansează extrem de rapid, o mașină cu caracteristici de top acum ar putea fi imposibil de revândut peste cinci ani. În cazul unui contract cu valoare reziduală garantată vei plăti rate pentru perioada de utilizare și nu te mai interesează ce se întâmplă cu mașina la finalul contractului.

8. Cât de scumpă este întreținerea unei mașini electrice?
Reviziile periodice sunt, în general, semnificativ mai ieftine în cazul modelelor electrice. Acest lucru se întâmplă deoarece mașinile pe baterii au mult mai puține piese în mișcare – nu există ambreiaj, cutie de viteze, iar motorul electric are foarte puține componente. În plus, frânarea regenerativă face ca discurile și plăcuțele de frână să se uzeze nesemnificativ, ceea ce face ca înlocuirea acestora să se facă mult mai rar.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide