Peugeot e-Expert este primul van electric al mărcii franceze

Autor: ProMotor 17 mai 2020 Știri auto

Peugeot e-Expert este primul van electric al mărcii franceze. Acesta promite o autonomie de până la 330 de kilometri în ciclul WLTP și o capacitate de transport identică cu cea a vehiculelor similare echipate cu motoare termice.

Intră în Galeria FOTO

Aproape 80% dintre șoferii de vehicule comerciale conduc în medie mai puțin de 200 de km pe zi. În aceste condiții, o versiune electrică pentru Peugeot Expert este o alegere evidentă, aceasta fiind motivată și de accesul cu tot mai multe restricții în centrele orașelor – în multe dintre ele fiind permise doar vehiculele 100% electrice.

Bazat pe platforma modulară multi-energie EMP2 (Efficient Modular Platform), Peugeot e-Expert oferă un motor 100% electric cu o putere maximă de 100 kW și un cuplu maxim de 260 Nm disponibil încă de la pornire. Ssitemul de propulsie electrică este similar cu cel utilizat de noile Peugeot e-208 și  e-2008, fiind însă modificată cutia de viteze, care este mai scurtă pentru a face față capacității de încărcare mărite a vehiculelor comerciale.

Noul e-Expert atinge o viteză maximă de 130 km/h și poate accelera de la 0 la 100 km/h în 13,1 secunde. Utilitara cu propulsie electrică a Peugeot este disponibilă cu două capacități ale bateriei – 50 kWh sau 75 kWh – care asigură autonomii de 230 km, respectiv 330 km potrivit ciclului realist WLTP.

Cât durează o încărcare completă la Peugeot e-Expert

Conectată la circuitul de transfer de căldură al habitaclului, reglarea termică a bateriei permite reîncărcare rapidă, o autonomie optimizată și o durată de viață sporită. Două tipuri de încărcătoare de bord sunt disponibile pentru a se potrivi tuturor tipurilor de utilizare și tuturor soluțiilor de încărcare ale clienților: un încărcător monofazat de 7,4 kW (dotare standard) și un încărcător trifazat de 11 kW (dotare opțională).

Folosind încărcătorul inclus, durata de încărcare variază între 23 de ore (bateria de 75 kWh, încărcată la o priză casnică de 16A) și 5 ore (wallbox de 11 kW pentru bateria cu capacitate de 50 KwH). Peugeot e-Expert poate folosi și stațiile publice rapide în curent continuu de 100 kW, caz în care încărcarea a 80% din baterie se face în 30 de minute pentru bateria de 50 kWh, respectiv 45 de minute, pentru cea de 75 kWh.

Capacitatea de remorcare rămâne aceeași, cu posibilitatea de a remorca o sarcină de până la 1.000 de kg. Volumul util este aceleași cu cel oferit de variantele cu motor termic, sarcina utilă fiind adaptată la motorul 100% electric (până la 1.275 kg).

Peugeot nu este singurul brand din cadrul grupului PSA care va oferi o versiune electrică a vanului lor. Citroën ë-Jumpy și Opel Vivaro-e sunt alte versiuni ale lui e-Expert.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide