Producătorul chinez Nio oferă mașini cu baterii interschimbabile

Autor: George Cristea 24 aug. 2020 Știri auto

Producătorul chinez Nio oferă mașini cu baterii interschimbabile. În loc să stea cu mașina la încărcat, clienții Nio pot schimba o baterie descărcată cu una proaspătă în aproximativ 5 minute. Serviciul s-a bucurat de succes în China, potrivit celor de la Nio.

Intră în Galeria FOTO

Clienții Nio nu cumpără bateria împreună cu mașina. Producătorul chinez închiriază de fapt bateriile mașinilor sale, ceea ce-i permite să scadă prețul de vânzare cu aproximativ 10.000 de euro. O strategie similară a adoptat Renault, la lansarea pe piața din România a modelului Zoe. Nu s-a bucurat de succes, însă, iar apariția programului Rabla Plus a dus la încetarea acestui program.

Nio a mers puțin mai departe decât Renault și oferă nu doar baterii în chirie, ci și o infrastructură de stații de schimbare rapidă a acestora. Practic. în loc să stea să le încarce, proprietarii de mașini Nio le duc la o astfel de stație unde bateria mașinii este schimbată cu una gata încărcată, în circa 5 minute. Nu este la fel de rapid ca un plin de combustibil la o mașină clasică, dar este mult mai rapid decât o încărcare, fie și parțială, a bateriei la o stație publică de încărcare.

Cât costă la Nio un plan de închiriere cu baterii interschimbabile?

Clienții Nio plătesc echivalentul chinezesc a 142 de dolari pe lună pentru a închiria o baterie de 70 kWh, tarif care include 6 schimbări rapide ale bateriei la stațiile Power Swap. Pentru cei care nu doresc înlocuirea bateriei, tariful de utilizare a bateriei este de circa 12 dolari pe lună.

Chiar dacă în Europa închirierea bateriei nu s-a bucurat de succes, în China clșienții apreciază această posibilitate. Nio folosește baterii interschimbabile din 2014 și, până la jumătatea lui 2020 a înregistrat deja 500.000 de schimbări ale bateriilor la mașinile clienților.

Este greu de crezut că bateriile interschimbabile vor prinde în alte părți ale globului. Pe lângă infrastructura necesară, operațiunea de schimbare a bateriei este una costisitoare. În plus, capacitățile bateriilor au crescut semnificativ în ultimii ani, în timp ce încărcarea rapidă a scurtat semnificativ timpii petrecuți la stațiile de încărcare. Recent, producătorul american Lucid a anunțat că modelul lor Air are nevoie de doar 20 de minute la priză pentru a putea călători 480 de kilometri.

sursa: Car and Driver

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide