Alcolaser - detectorul de alcool inventat de ruşi

Se pare că ruşii au găsit ac de cojocul celor care conduc după ce au consumat alcool. Invenţia se numeşte Alcolase şi va intra în dotarea poliţiei rutiere din Rusia din 2012.

Ce aţi spune dacă v-ar opri poliţia, ştiind deja că aţi consumatalcool? Nu vă gândiţi la urmăriri ale serviciilor secrete sau "BigBrother", lucrurile vor fi mult mai simple în viitor graţieaparatului Alcolaser. Ce este Alcolaser?

Deocamdată, Alcolase este o invenţie rusească, acompaniei Laser Systems,din Sankt Petersburg, fiind vorba, nici mai mult, nici mai puţin,despre un detector de alcool de la distanţă. Da,un detector care arată ca un detector radar pentru vitezamaşinii.

Aparatul a fost prezentat la Moscova, cu ocazia salonuluiInterpolitex, dedicat aparaturii şi dotărilor pentru poliţie, fiindvorba de un proiect susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie dinRusia. Se pare că, după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev apromulgat legea prin care şoferilor din Rusia li se interzice săconducă dacă au băut chiar şi un gram de alcool, invenţiaprezentată încă din 2009 la Hanovra a primit fonduriguvernamentale pentru dezvoltarea cât mai rapidă.

Alcolaser este un detector de aburi de alcool de ladistanţă, având o formă de pistol-obiectiv şi o greutatede 1,5 kilograme - seamănă, de fapt, cu aparatele de radar mobiledin dotarea mai multor forţe de poliţie din Europa.Aparatul are o rază de acţiune de 20 de metri şi utilizeazătehnologia laser pentru a detecta aburii de alcool emanaţide o persoană care a băut un litru de bere sau 100 de grame devotcă ori whisky.

De menţionat că vorbim de raze laser care nu afectează retinaochiului sau alte părţi ale corpului uman, dar care pot da unrăspuns foarte precis agentului, chiar dacă maşina sprecare este îndreptat aparatul are o viteză de 120 km/h.Oficialii ruşi doresc introducerea aparatului în teste cât mairepede, astfel ca, din 2012, acesta să intre în dotarea poliţieiruseşti.

Există planuri pentru montarea acestui gen de Alcotestpe majoritatea arterelor rutiere din Rusia, mai ales înzonele unde se înregistrează cele mai multe accidente cauzate dealcoolul la volan. Bineînţeles, este luată în calcul şi exportareaacestui aparat, existând semnale că mai multe ţări din Europa suntinteresate de Alcolaser.

Prin urmare, nu peste multă vreme cei care consideră că nu aunici o problemă să urce la volan în stare de ebrietate vor fiprinşi cu "mâţa-n sac" mult mai uşor. Lucru care, în Rusia,se speră că va duce la scăderea drastică a accidentelor produse dealcoolul la volan.