Chinezii au lansat prima mașină electrică cu baterie solid-state, dar șeful CATL spune că tehnologia nu este încă viabilă

Autor: Ionuț Vîlciu 16 apr. 2024 Știri auto
Chinezii au lansat prima mașină electrică cu baterie solid-state, dar șeful CATL spune că tehnologia nu este încă viabilă

Un producător chinez a lansat prima mașină de serie echipată cu o baterie de tip solid-state, însă șeful CATL crede că această tehnologie nu este suficient de matură.

Compania IM Motors, care face parte din grupul SAIC, a lansat recent prima mașină electrică de serie echipată cu o baterie de tip solid-state. Bateria folosită pe IM L6 are o capacitate de 130 kWh și promite o autonomie de 1.000 de kilometri în ciclul de testare chinez, care este mai permisiv decât standardul de testare WLTP.

IM Motors a anunțat că mașina folosește o arhitectură pe 900V, ceea ce îi permite să se încarce cu până la 400 kW de la o stație de încărcare suficient de puternică. Astfel, în doar 12 minute, mașina poate câștiga până la 400 km de autonomie.

În ciuda acestor valori impresionante, șeful companiei CATL crede că tehnologia bateriilor de tip solid-state nu este încă una viabilă și că va rămâne așa pentru mult timp de acum încolo.

CATL nu crede că bateriile solid-state sunt pregătite pentru uzul în masă

Robin Zeng, omul din spatele CATL, spune că susține bateriile cu stare solidă, dar consideră că acestea prezintă probleme care vor trebui rezolvate. De exemplu, el spune că pentru a profita la maximum de ele, trebuie să folosească litiu metalic pur pentru electrodul anodului. Acești ioni trebuie apoi difuzați la presiune ridicată, ceea ce prezintă o problemă de siguranță.

Potrivit Carscoops, Zeng spune inginerii CATL au testat materialele bateriilor solid-state sub presiune. „Apoi testează și oh, foarte bine, transferul de ioni este foarte bun. Dar, în realitate, cum poți să-l pui sub atâta presiune?” Zeng a adăugat că atunci când o baterie este încărcată și descărcată, litiul se extinde, reducându-i durata de viață. El spune că o astfel de celulă poate dura rezista la doar 10 cicluri de încărcare-descărcare, fapt care nu o face viabilă pentru uzul la scară largă.

Șeful CATL a adăugat și că, dacă o astfel de baterie se rupe în timpul unui accident, litiul se poate amesteca cu umiditatea din aer și eliberează hidroxid de litiu toxic. Chiar dacă firma rămâne precaută față de bateriile solid-state, încă dezvoltă noi baterii pentru mașinile electrice.

CATL a investit foarte mult în baterii cu ioni de sodiu și cu materie condensată care utilizează un material semisolid. Zeng a spus că aceste baterii pot oferi o autonomie dublă față de o baterie litiu-ion normală, fără riscurile asociate cu celulele cu stare solidă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide