Cum să te bucuri de condus pe timp de vară şi să-ţi protejezi anvelopele

Autor: ProMotor 16 aug. 2018 Știri auto
Cum să te bucuri de condus pe timp de vară şi să-ţi protejezi anvelopele

Noul studiu realizat de Nokian Tyres, ce are ca subiect anvelopele de vară, demonstrează faptul că şoferii europeni apreciază anvelopele premium. 58% dintre şoferii europeni sunt de acord cu faptul că anvelopele premium se comportă mai bine, fără a ţine cont de condiţiile de drum. Tot 58% dintre şoferi au confirmat şi faptul că anvelopele premium sunt mai sigure în condiţii de vreme nefavorabilă şi că structura lor este mai durabilă, indiferent de condiţiile de drum. Potrivit studiului, aderenţa este cea mai importantă caracteristică a anvelopelor de vară.

Confortul din timpul condusului poate să fie afectat de mulţi factori precum vremea, perioada zilei şi, desigur, ceilalţi participanţi la trafic. Din fericire, şoferul poate să controleze câţiva dintre aceşti factori şi să asigure confortul pe durata traseului, relevă studiul Nokian Tyres.

Stilul de condus este un prim factor de stres, atât pentru şofer, cât şi pentru pasager. Matematic, reducerea vitezei cu 10 km/h îţi va reduce durata drumului cu doar 8 minute la fiecare o sută de kilometri, în schimb acesta va fi mult mai sigur şi mai confortabil. Totodată, accelerarea treptată şi calmă îţi asigură o uzură mai lentă a anvelopelor.

O presiune optimă în anvelope îmbunătăţeşte confortul din timpul condusului şi extinde durata de viaţă a anvelopelor. Este indicată verficarea presiunii anvelopelor la câteva săptămâni şi înainte de fiecare drum mai lung. Orice model de maşină vine, din fabrică, cu presiunea optimă în anvelope, valabil atât pentru vehiculele cu încărcături mai uşoare cât şi pentru cele de mare tonaj. Presiunea recomandată este inscripţionată şi poate fi găsită pe interiorul portierei şi în manualul proprietarului. Majoritatea service-urilor au echipament pentru măsurarea şi ajustarea presiunii din anvelope, însă pentru siguranţă în plus poţi să cumperi un manometru şi să efectuezi singur verificarea, pentru a nu pierde prea mult timp cu drumul până la service.

„Este foarte important să menţii o presiune optimă în pneuri. Dacă aceasta este prea scăzută, mişcările volanului nu vor fi urmărite cu precizie, aşa cum ar trebui. Pe de altă parte, un nivel mult prea ridicat al presiunii poate diminua calitatea călătoriei şi va creşte zgomotul produs de anvelope. Toate acestea pot duce la un confort scăzut în timpul condusului”, spune Petri Paananen, test driver Nokian Tyres.

Sunt diferenţe majore între producătorii cunoscuţi şi responsabili de anvelope şi brand-urile mai puţin cunoscute în ceea ce priveşte tendinţa de acvaplanare şi aderenţa anvelopelor. Acestea sunt cel mai uşor testate în condiţii extreme. O distanţă mai scurtă de frânare a unei anvelope de calitate înseamnă mai multă siguranţă şi o prevenire mai eficientă a accidentelor.

Cum să-ţi protejezi anvelopele

1. Alege anvelope de calitate. Durează mai mult şi au caracteristici mai bune. Pentru sfaturi în alegerea celor mai potrivite anvelope, consultă testele pentru anvelope din revistele auto sau  citeşte etichetele UE care conţin informaţii despre comportamentul acestora în mediu ud, eficienţa în ceea ce priveşte combustibilul şi zgomotul extern produs la rulare.

2. Alege profilul potrivit pentru tine. Un profil mai lat şi mai scăzut oferă o mânuire mai bună a volanului, decât un profil îngust şi mai ridicat. Asta înseamnă că anvelopa va urma mai precis direcţiile date de volan. O astfel de anvelopă este potrivită pentru un şofer care apreciază un răspuns rapid la mişcarea volanului şi un stil de condus sportiv.

3. Alege anvelopele în funcţie de drumurile pe care te deplasezi cu preponderenţă. O anvelopă mai lată, pe de altă parte, este mai puţin potrivită pentru drumuri neasfaltate, astfel, o anvelopă cu un profil mai lat şi mai înalt este o alternativă mai potrivită pentru a te bucura de confort în astfel de condiţii. Anvelopele mai înguste sunt potrivite pentru drum ud deoarece vor dispersa apa mai bine decât unele mai late.

4. Măsoară şi ajustează presiunea din pneuri. Presiunea optimă sporeşte siguranţa, extinde durata de viaţă a anvelopei şi reduce consumul de combustibil. Aceasta trebuie măsurată la fiecare trei săptămâni şi de fiecare dată când pleci la un drum mai lung. De asemenea, presiunea trebuie verificată atunci când anvelopele sunt reci.

5. Verifică banda de rulare a anvelopelor de două ori pe vară. Şoferii care conduc frecvent ar trebui să facă acest lucru chiar mai des. Adâncitura minimă recomandată a benzii de rulare este de 4 milimetri, chiar dacă legea permite şi o dimensiune mai scăzută.

6. Verifică unifomitatea uzurii anvelopei. Uzura neuniformă este un semn că ceva nu este în regulă. Poate fi cauzată de o presiune incorectă în pneuri sau poate indica alinierea incorectă a roţilor.

7. Verifică cuplul de strângere al şuruburilor roţilor după schimbarea anvelopelor. În cazul jantelor de aliaj, acestea ar trebui strânse după fiecare câteva sute de kilometri.

8. Creşte durata de viaţă a anvelopelor prin mutarea celor din faţă în spate şi viceversa atunci observi o diferenţă în adâncimea benzii de rulare de 2 milimetri.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide