Faceţi cunoştinţă cu viitorul! Maşina autonomă cu interior business class. VIDEO

Autor: Oraan Mărculescu 19 feb. 2014 Mașini electrice

Foarte aproape de a fi perfecţionate, tehnologiile autonome au devenit prezente pe tot mai multe modele. Chiar şi aşa, locul şoferului este în continuare la volan, cu privirea îndreptată spre şoseaua care se derulează în faţă.

Elveţienii de la Rinspeed vor să schimbe această filosofie şi prezintă la Salonul Auto de la Geneva 2014 conceptul XchangE, un prototip 100% electric care pune omul în centrul ideii de maşină autonomă. La propriu şi la figurat.

Ce să fie, ce să fie? Tesla Model S sau…

Totul pleacă de la scaunele inspirate din cabinele business class ale avioanelor din flota marilor companii aeriene. Dezvoltate în colaborare cu specialişti în prostetică medicală, scaunele oferă 20 de poziţii ce se mulează pe constituţia fiecărui pasager. Elveţienii propun un volan ultra-tehnologizat care culisează de-a lungul bordului, cu recunoaşterea amprentelor şi comenzi multifuncţionale.

Hai, spuneţi că nu e tare ideea!

Habitaclul este luminat de 358 de LED-uri iar instrumentele de bord folosesc alte 98 de LED-uri pentru o atmosferă relaxată, similar cu noul Mercedes-Benz S-Class. Mai mult, plafonul din plexiglas este acoperit cu un strat special Radiant şi reflectă lumina solară în culorile curcubeului.

Cine ştie un film bun?

Sistemul de infotainment este dezvoltat de Harman şi oferă navigaţie, asistenţă şi diverse servicii utile. Pe lângă display-ul de 1,2 metri integrat pe lungimea bordului, ocupanţii se mai pot delecta cu ajutorul ecranului de 32 de inci cu rezoluţie 4K UHD controlat cu ajutorul gesturilor. Practic un singur habitaclul se transformă în cameră de zi, sală de cinema, birou sau dormitor, în funcţie de cerinţele şi nevoile pasagerilor.

Aici se întâmplă magia.

Nu putea lipsi conectivitatea cu mediul înconjurător şi cu celelalte maşini participante la trafic, lucru realizat prin implementarea sistemului Car2X Communication, controlat prin interfaţa sistemului de infotainment. Bazat pe Tesla Model S, prototipul dispune de un set de jante de 20 de inci realizate din aliaj, însă oficialii Rinspeed nu oferă momentan detalii tehnice cu privire la sistemul de propulsie electrică, fapt care ne face să presupunem că acesta este acelaşi oferit de electrica lui Elon Musk.

Vom reveni cu mai multe informaţii proaspete de la Salonul Auto de la Geneva 2014.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide