RABLA 2014: Ce noutăţi ar putea aduce programul Rabla anul acesta

Autor: Iulian Dnistran 06 mart. 2014 Dosar & Analize

Proiectul privind ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2014, cunoscut şi sub numele „Rabla 2014”, a intrat în dezbatere publică şi propune o serie de modificări asupra modului în care cetăţenii pot accesa fondurile puse la dispoziţie pentru cumpărarea unui automobil nou.

Conform proiectului, una dintre cele mai mari modificări se referă la felul în care tichetele Rabla vor fi acordate cetăţenilor. Pe scurt, acestea nu vor mai fi predate fizic beneficiarilor, ci vor fi distribuite electronic, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), direct către dealerii validaţi în program. În acest sens, doritorii se vor înscrie în programul Rabla la dealer şi vor merge apoi să îşi caseze maşina veche la un colector validat, după care se vor întoarce la dealer cu dovada casării pentru a putea cumpăra maşina aleasă cu reducere.

Potrivit propunerilor, în 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete, fiecare cu valoarea de 6.500 de lei, la fel ca până acum. În plus, există posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei dacă maşina nouă cumpărată respectă norma de poluare Euro 6, dacă emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici de 100 g/km sau dacă maşina are un sistem de propulsie hibrid. Dacă proiectul va fi aprobat, bugetul total alocat va fi de 140 de milioane de lei.

Modificările propuse ar putea duce la eliminarea favoritismului din prezent

O altă noutate ar fi admiterea în Programul Rabla a vehiculelor mai vechi de opt ani, faţă de limitarea de zece ani din prezent.

Distribuirea tichetelor pentru persoane fizice se va face în patru etape, fiecare cu o durată de 60 de zile. În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ în parte, în raport cu numărul de autovehicule uzate aflate în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricula a Vehiculelor (DRPCIV).

În etapa a doua, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM.

În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărţi în mod egal între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa precedentă, au consumat toate tichetele alocate.

Conform proiectului, în cazul în care la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Calendarul Programului Rabla 2014 va fi comunicat după ce proiectul de faţă va fi aprobat. Mai multe informaţii găsiţi pe site-urile www.mmediu.ro şi www.afm.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide