Sarkozy anunţă obligativitatea etilotestelor din 2012 pentru toate maşinile

Autor: Oraan Mărculescu 01 dec. 2011 Știri auto
Sarkozy anunţă obligativitatea etilotestelor din 2012 pentru toate maşinile

Polemicile pe marginea echipării maşinilor cu etiloteste sunt destul de vechi în Franţa. Dacă la începutul toamnei a fost dată o lege privind echiparea cu astfel de dispozitive a maşinilor celor care au fost prinşi băuţi la volan, iată că preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat acum că, de la 1 ianuarie 2012, etilotestele vor deveni obligatorii pentru toate maşinile în circulaţie din Franţa.

Fără a da prea multe detalii, preşedintele a anunţat că legea va intra în vigoare de la începutul anului viitor, într-un efort de a reduce numărul accidentelor mortale de pe şoselele şi autostrăzile franceze, cauzate de iresponsabilii care se urcă băuţi la volan. În plus, preşedintele francez a mai anunţat introducerea a încă 500 de radare nesemnalizate pe şoselele Franţei.

Pentru moment, sursele din cadrul guvernului afirmă că nu vorbim de un cost major: şoferii ar trebui să plătească pentru un etilotest doar 2 euro. Însă nu se ştiu detalii despre ce înseamnă, mai exact, dotarea maşinilor cu un etilotest: va fi un dispozitiv montat în service? Va fi mobil, deci va fi purtat de şofer? Va echipa maşinile noi înmatriculate după 1 ianuarie 2012 sau toate maşinile în circulaţie?

Mass-media franceză speculează că amenda minimă pentru şoferii care vor fi prinşi la anul fără etiloteste în maşini va fi de 17 euro. Însă, în funcţie de gravitatea situaţiei, amenda poate urca la peste 100 euro, plus alte măsuri punitive, despre care încă nu se ştiu detalii.

Important este că guvernul a demonstrat că poate lua foarte rapid decizii drastice în numele siguranţei rutiere (Sarkozy a propus chiar şi desemnarea unei zile pentru comemorarea victimelor din accidentele rutiere), iar măsurile luate în marile ţări din Uniunea Europeană ajung foarte rapid să fie impuse şi celorlalte ţări.

Aşteptăm cu interes reacţia constructorilor, dar şi autorităţilor din alte părţi, mai ales cele de la noi.

CREDEŢI CĂ ÎN ROMÂNIA S-AR PUTEA DA O LEGE PENTRU ETILOTESTE ÎN MAŞINI?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide