Ţara din Europa unde un şofer a fost amendat cu 103.000 de dolari pentru depăşirea limitei de viteză cu 25 km/oră

Autor: ProMotor 06 aug. 2018 Știri auto
Ţara din Europa unde un şofer a fost amendat cu 103.000 de dolari pentru depăşirea limitei de viteză cu 25 km/oră

Reima Kuisla, un om de afaceri finlandez, a fost surpins recent de poliţia finlandeză circulând cu 103 km/oră într-o zonă cu limita de viteză stabilită la 80 km/oră. Pentru această încălcare a codului rutier, Kuisla s-a ales cu o amendă de circulaţie de 54.000 de euro. Spre deosebire de statele care au amenzi prestabilite sau al căror cuantum variază între anumite intervale prestabilite, Finlanda are un sistem care permite în anumite cazuri acordarea unor penalităţi pe baza câştigurilor declarate, informează The Atlantic.

Reima Kuisla declarase venituri de 6,5 milioane de euro pe an.

În Finlanda se pot aplica astfel de amenzi pentru încălcări ale codului rutier, precum şi pentru furt sau diverse infracţiuni economice. Astfel de amenzi nu sunt frecvente, dar nici neobişnuite. În 2002, un director al companiei Nokia a fost amendat cu echivalentul a 103.000 de dolari după ce ar fi fost suprins circulând pe motocicletă cu 75 km/oră într-o zonă cu limita de viteză de 50 km/oră. Jucătorul de hochei din NFL Teemu Selanne primise o amendă echivalentă cu 39.000 de dolari în 2000.

Sistemul finlandez de calculare a amenzilor este destul de simplu. Se începe de la suma estimativă pe care cetăţeanul o are la dispoziţie într-o zi, iar această sumă se împarte la doi, rezultatul fiind o sumă considerată de stat potrivită pentru a-i fi luată contravenientului. Apoi, în funcţie de gravitatea faptei, se trece la multiplicare, stabilindu-se câte zile va fi privat cetăţeanul de aceşti bani. O depăsite a limitei de viteză cu 25 km/oră îţi poate multiplica această sumă cu 12 zile, în timp ce depăşirea limitei de viteză cu 40 km/oră atrage o multiplicare de 22.

Majoritatea şoferilor sunt sancţionaţi cu sume cuprinse între 30 şi 50 de eur pe zi, atingându-se maxime de 400 sau 500 de euro. Multiplul maxim care poate fi atins este de 120 de zile, însă nu există o sumă maximă, astfel încât un finlandez care câştigă 80.000 de euro pe an va plăti pentru aceeaşi faptă mai puţin decât un finlandez care câştigă 800.000 de euro.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide