10 articole de lege ignorate de şoferii români. DEZBATERE

Autor: Adrian Mihălţianu 28 iul. 2013 Opinii

Legea română are toleranţă ZERO faţă de consumul de alcool. ZERO!

Art 192. alin 1 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier:

(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se reţine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).

Coroborat cu Art. 102, alin 3, litera a a Codului Rutier:

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

Deci reţineţi, alcoolul permis în sânge de către legea română este ZERO. Orice miligram peste zero înseamnă „conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice”. Trecerea de pragul a 0.40 mg/l alcool în aer expirat sau producerea unui accident sub influenţa băuturilor alcoolice duce la sancţiuni mai grave, şi nu este un prag de toleranţă la alcool.

Reţineţi şi că a bea un simplu pahar de bere de 500 ml va lăsa alcool în sânge şi la două ore distanţă, în funcţie de organismul fiecăruia, deci nu merită să riscaţi. Nu trebuie să fii beat pentru a rămâne fără carnet, e suficient să fi băut un păhărel cu ceva timp înainte de a te urca la volan.

Calculează-ţi alcoolemia aici, dar ţine minte că totul depinde şi de alţi factori.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide