10 lucruri care arată că eşti un cocalar la volan

Autor: Adrian Mihălţianu 11 mai 2015 Opinii

„Ia uite-l pe cocalarul ăla”, e o expresie des întâlnită la volan în România. Are legătură de foarte multe ori cu o încălcare flagrantă a regulilor de circulaţie, una care denotă o lipsă completă de respect din partea respectivului. Dar te-ai gândit cumva că şi tu ai putea fi încadrat la „cocalari”? Ia verifică mai jos… 🙂

1. Mergi pe banda II fără a devansa? Eşti cocalar

Mergi pe banda II a autostrăzii sau pe o şosea cu două benzi fără intenţia de a devansa maşinile de pe banda I sau chiar când aceasta este liberă? Atunci eşti un cocalar la fel de rău precum cei care dau flashuri. A, dacă eşti de părere că „e dreptul tău” să faci asta, mai ales dacă nu depăşeşti viteza maximă legală sau pentru a-i educa pe alţii, atunci eşti de două ori cocalar. Legea spune foarte clar: foloseşti banda I şi eşti obligat să revii pe această bandă ori de câte ori poţi face acest lucru în siguranţă.

2. Depăşeşti coloana pe banda de urgenţă sau pe acostament? Eşti cocalar

Toată lumea stă la coadă, dar tu ai treabă, aşa că te strecori pe banda de urgenţă sau pe acostament (uneori şi pe trotuar sau pe câmp), doar-doar vei ajunge să pleci primul de la barieră sau orice alt obstacol care a blocat drumul? Te grăbeşti, de fapt, ca să fii cocalar. Şi tu, şi familia ta. De fapt, oricum ai depăşi coloana oprită la semafor sau la barieră (sau la un accident), tot cocalar eşti. Asta include şi mersul pe contrasens cu avariile puse, care nu asigură un fel de scut invizibil faţă de traficul care vine din faţă.

3. Dai muzică la tot cartierul din maşina ta, indiferent de gen? Eşti cocalar

Cei mai amuzanţi sunt cei care pun hip-hop la maximum, ca să dovedească celorlalţi cât sunt ei de rebeli şi cât sunt ei de cool, nu cum sunt cocalarii care ascultă manele. În realitate, dacă faci aşa ceva, atunci şi tu eşti un simplu cocalar. Cu gusturi mai bune la muzică, ce-i drept, dar cu comportament de cocalar. Dă muzica mai încet, nu e nevoie să zornăie geamurile blocurilor din jur ca să arăţi că ai valoare, ţărane. Pe scurt, e bine să nu fii cocalar.

4. Arunci ţigara sau gunoiul pe geam? Eşti cocalar

E atât de simplu. De fapt, eşti cocalar dacă arunci chiştocurile de ţigară sau ambalajele pe jos indiferent dacă faci asta din maşină sau ca pieton. Stinge-l, lasă-l să se răcească câteva secunde şi aruncă-l la coş. Doar nu eşti nesimţit. Aşa cum l-ai băgat în gură, aşa îl poţi pune şi la coş puţin mai încolo, nu?

5. Nu semnalizezi când schimbi direcţia, ca obişnuinţă? Eşti cocalar

E greu să dai din semnal? Ţi se consumă becurile? Trebuie ca ceilalţi să priceapă în ce direcţie te deplasezi, aşa că nu te oboseşti să semnalizezi, ca obişnuinţă? Felicitări, tocmai ai câştigat o diplomă de cocalar.

Număraţi cocalarii din imagine. Nu, nu au legătură cu semnalizarea, deşi chiar în capăt era un poliţist care-i mâna înapoi în faţa noastră. Cocalari.

6. Îţi protejezi maşina cu iconiţe, cruciuliţe dar nu-ţi pui centura? Eşti cocalar

Dacă în maşina ta centurile sunt trecute prin spatele scaunelor faţă sau foloseşti o cataramă care blochează semnalele de alarmă ale maşinii pentru nepurtarea centurii, eşti prost, dar în fine, e viaţa ta, poţi decide oricând să câştigi la premiile Darwin. Dar dacă combini asta cu iconiţe şi cruciuliţe care-ţi tapetează maşina (uneori chiar şi peste semnele de „airbag”, numai bine să-ţi sară-n ochi în caz de accident), în credinţa că vei fi ocrotit de sus, nu de centură, atunci eşti cocalar. Dacă nu înţelegi de ce, nu-ţi mai explicăm noi…

Semnul internaţional al cocalarilor: abundenţa de cruciuliţe colorate care maschează privirea dar „apără”. Ce airbaguri?! Foto: Felix Rache

7. Opreşti în faţa trecerii de pietoni ca să iei / cobori pe cineva din maşină? Eşti cocalar

După ce că eşti cocalar, mai eşti şi prost. Oprirea în faţa trecerii de pietoni va semnaliza celorlalţi că s-a angajat cineva în traversare, aşa că vor pune şi ei frână. Mai mult, dacă cineva se apucă să traverseze între timp, ei nu-l vor putea vedea din cauza ta. Aşadar, dacă nu vrei să fii un cocalar prost, opreşte întotdeauna după trecerea de pietoni, şi încă acolo unde ai voie să faci acest lucru, nu lipit de trecere.

Sau mega-cocalar, după caz: atunci când parchezi pe contrasens, pe o trecere de pietoni semaforizată!

8. Parchezi pe trecerea de pietoni sau cu avariile puse, încurcând traficul? Eşti cocalar

Da, ştim. Este foarte greu să găseşti un loc de parcare în centrul oraşelor din România. Sunt zone în care este imposibil să respecţi legea dacă vrei să parchezi totuşi la mai puţin de 500 de metri de locul în care ai tu treabă. De multe ori, lumea parchează sub semnul de interzis tocmai pentru că nu poate face altfel. OK, dar asta nu-ţi dă dreptul să încurci traficul, ocupând cu maşina ta un loc care deranjează vizibil traficul. Nu suntem mai catolici decât Papa, dar atunci când îţi laşi maşina pe trecerea de pietoni forţându-i pe aceştia să se strecoare pe lângă ea sau crezi că avariile puse îţi permit să te pui pe banda troleibuzelor, te comporţi ca un cocalar. Puţin mers pe jos ajută la sănătate, să ştii.

Stăpânului inelelor nu-i pasă că ocupă o bandă întreagă, blocând traficul din zona Romană, Bucureşti? De ce? De cocalar

9. Parchezi în aşa fel încât ocupi tot trotuarul? Eşti cocalar

Idem şi pentru cei care parchează pe puţinele piste de biciclişti. Ce înseamnă „ocupi tot trotuarul”? Înseamnă că ai lăsat mai puţin de 1 metru lăţime pentru pietoni. Dar poate însemna, după caz, şi faptul că îi forţezi să-ţi ocolească maşina ta pusă complet aiurea – de la mame cu cărucioare de copii, la bătrâni care sunt nevoiţi să calce spaţiul verde ca să se deplaseze. Iar dacă ai parcat chiar pe spaţiul verde, nu mai avem cuvinte. Lasă spaţiu pietonilor şi bicicliştilor, doar nu eşti cocalar!

Şi atunci când îţi pui maşina pe dalele de piatră pietonale abia puse, tot cocalar eşti

10. Turezi excesiv motorul la mijlocul nopţii sau în orele de linişte? Eşti cocalar

Valabil nu doar pentru automobilişti, ci şi pentru motociclişti sau mai ales pentru ei. Da, ştim că ţi-ai luat ultimul răcnet în materie de motoare, ştim că ţi-ai preparat evacuările astfel încât să-ţi încânte simţurile, nu suntem ipocriţi, e normal să faci un pic bestia să ragă, doar de-aia ai luat-o. Dar dacă faci asta prin oraş în toiul nopţii sau în weekend, când mai doarme lumea, sau dacă pur şi simplu modul tău de deplasare prin oraş este doar cu turometrul în zona roşie, atunci te comporţi ca un cocalar. Încetează.

Evident, mai sunt şi alte comportamente demne de renumele de cocalar, pe care nu le-am cuprins aici. Ai şi tu sugestii?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide