Bucureşti, 2030, pe Centură

Autor: Adrian Mihălţianu 22 aug. 2012 Opinii
Bucureşti, 2030, pe Centură

Dacă vi se pare un scenariu pesimist, faceţi un simplu calcul: a durat 7 ani pentru ca proiectul lărgirii şi modernizării Centurii Capitalei să fie realizat în proporţie de 30%, pe o porţiune de 20 de km. În acest ritm, mai avem nevoie de circa 18 ani pentru a termina şi restul de 50 de km nemodernizaţi.

Citeam în Ziarul Financiar că tocmai au mai fost alocaţi 10 km din partea nemodernizată, suma totală fiind de 40 de milioane de euro, adică 4 milioane de euro pe kilometru. Alţi 20 de kilometri se află în diferite etape de intervenţie.

Chiar şi aşa, mai rămân minim 30 de kilometri pe care nu s-au început nici măcar licitaţiile pentru lărgire, 30 de kilometri care uneori îţi iau o oră întreagă, prin şleauri, praf şi gropi. Dacă am putea cumva spera ca cele două porţiuni intrate în reabilitare să fie gata în următorii 2 ani, tot sudul Centurii Bucureştilor n-are nicio şansă să fie terminat înainte de 2020. Termenul de 2030 n-ar fi nici el fantezist…

Şi aici intervine chestia care mă scoate din sărite – ce s-a făcut până acum a fost nu doar treabă de mântuială, cât să nu mai stăm cu orele în spatele unor TIR-uri, dar trădează o lipsă acută de gândire în perspectivă atât din partea ministerelor implicate, cât şi din partea Primăriei Generale.

Cum să te gândeşti să închizi practic Bucureştiul într-un inel deja prea strâmt, imposibil de traversat, atât timp cât oraşul a ajuns deja în multe locuri fix până în Centură? S-a gândit careva la onor Primărie că aici trebuia să avem un bulevard, nu o centură-imitaţie de autostradă? Zic imitaţie, căci nu există nici bandă de urgenţă, nici vreo altă facilitate care să îţi dea de gândit că e o autostradă! Da, Ministerul Transporturilor e de vină pentru haosul de pe Centură, însă lipsa colaborării şi a iniţiativelor din partea Primăriei – principala interesată – duce la perpetuarea acestuia!

Cum poţi investi zeci şi zeci de milioane de euro pentru un proiect care, atunci când va fi în sfârşit terminat, va fi deja în interiorul oraşului? Cum să gândeşti nişte pasaje de supratraversare a Centurii care să te oblige să tai două benzi pe care circulă maşini cu 100 km/h pentru a ajunge pe ele? Cum să te gândeşti să arunci un drum cu două benzi pe sens direct într-un sens giratoriu lat cât lungimea unei maşini (sub DN1)? Cum să gândeşti căi de acces spre şi dinspre oraş care vin sub un unghi de 180 de grade faţă de drumul principal, forţând maşinile să accelereze brusc pentru a nu fi lovite din plin de traficul de pe Centură?

În fine, cum să planifici cheltuirea a miliarde de euro pentru o autostradă în interiorul oraşului, în timp ce planurile pentru o autostradă reală, aflată la 10-20 de km de oraş, aşa cum au toate capitalele civilizate, sunt lăsate în paragină?

Este incredibilă persistenţa în prostia cea mai profundă din partea celor care decid proiectele de infrastructură care privesc Capitala. N-am nicio problemă ca o parte din bani să le rămână lor, pe diverse căi, în buzunare. N-am nicio problemă să viseze, dacă vor, chiar şi autostrăzi suprasuspendate care să traverseze oraşul dintr-o parte în alta. În fine, n-am nicio problemă să construiască drumuri expres la preţ de autostradă…. Chestiile astea nu le vom putea elimina prea repede din România, asta e!

Dar atât timp cât ei nu sunt în stare să gândească un proiect coerent de Centură la nivel de autostradă reală, una cu trei benzi pe sens şi bandă de urgenţă, Centură care să lege în mod coerent şi fără întreruperi toate drumurile care ies şi intră în capitală, eu ce să mai zic?

Continuaţi, domnilor, să gândiţi ca în anii ’50, să veniţi cu soluţii vechi de un secol, în loc să creaţi o infrastructură care să aerisească în sfârşit acest oraş! Doar noi suntem dispuşi să plătim mereu şi mereu. La nesfârşit.

ps. apropo, mergeţi puţin pe autostrada Bucureşti – Ploieşti, proaspăt inaugurată. Deşi este nou-nouţă, majoritatea trecerilor peste poduri sunt denivelate, iar pe kilometri întregi asfaltul este vălurit, de parcă autostrada ar fi veche de 3-4 ani. În maximum 6 luni vor apărea aici gropile şi şanţurile. Felicitări tuturor care au făcut muncă de mântuială doar ca să fie inaugurată autostrada mai repede!

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide