Civilizaţia în trafic

Autor: George Buhnici 08 apr. 2009 Opinii
Civilizaţia în trafic

 

www.buhnici.roInformaţie gratis despre lucruri care costă

 

Văd peste tot sloganuri şi campanii: "Siguranţa în trafic este responasabilitatea fiecăruia”, "Stop accidentelor, viaţa are prioritate” sau "Nu mă claxona, pentru că nu vreau să blochez intersecţia”.

Haideţi să fim serioşi. Câţi şoferi calcă frâna când văd vreun astfel de panou? Câţi se opresc la verde de dragul celorlalţi pe care i-ar bloca în intersecţie? Toate aceste campanii au zero valoare din punctul meu de vedere.

Vorbeam zilele trecute cu o familie de români care au revenit acasă pentru Paşte din Canada. Născuţi, crescuţi aici, în ţara sălbăticiei pe patru roţi. Recunosc amândoi că reflexele li s-au atrofiat şi că sunt înspăimântaţi de oraşul natal.

Femeia spune că se teme să traverseze chiar şi pe verde. Maşinile vin atât de aproape şi opresc chiar şi pe trecerea de pietoni, încât inima îi sare din piept. Asta când opresc şi nu claxonează la intimidare. Soţul ei recunoaşte că este speriat de maşinile care îi dădeau flash-uri pe DN1 sau l-au depăşit în curbă. Totul la mustaţă, acum, repede… Să îl "mâncăm pe fraier”, că avem sute de cai putere şi nu am dat zeci de mii de euro pe maşini ca să stăm la rând cu toţi sărăntocii.

Nu există decât o soluţie. Civilizaţia se construieşte cu penalizarea greşelii, ilegalităţii, nesimţirii.

Amicii aceştia îmi mai povestesc că în Canada s-au dat două legi noi anul acesta. Dacă te prind polţiştii că ai depăşit viteza legală (100 km/h pe autostradă în zona Toronto) cu 50 km/h, eşti oprit pe loc, maşina este luată şi sechestrată două săptămâni, plăteşti o amendă de 10.000 de dolari canadieni plus puncte de penalizare.

În schimb, cu câtă experienţă ai mai multă la volan, cu atât poţi bea o bere sau două şi să conduci fără să fii amendat. La noi, Poliţia Rutieră face filtre din când în când, aşa, de exemplu. Mai dăm o amendă pentru viteză unui VIP şi cam atât. În rest, junglă.

Este imposibil să faci un drum de la Bucureşti la Ploieşti fără să te enervezi. Un idiot te depăşeşte pe dreapta şi îţi taie apoi scurt calea, forţându-te să frânezi. Dacă mai este şi noapte, vei fi sigur orbit de farurile de ceaţă aprinse inutil sau de luminile de întâlnire mult prea ridicate sau prost orientate, adică fix în ochii tăi. Câte amenzi au dat oare poliţiştii de la rutieră pentru luminile folosite necorespunzător, pentru manevre riscante sau pentru opriri pe trecerea de pietoni, dincolo de linia albă?!

Vă garantez că lucrurile s-ar schimba rapid dacă poliţiştii ar aplica legea fără discriminare şi fără emoţie.

Eu am fost lăsat fără permis pentru două luni că am călcat linia continuă la semafor ca să depăşesc o singură maşină care nu putea vira dreapta, iar eu vroiam să trec la stânga. Alţi zece şoferi au făcut la fel, pentru că asta era singura soluţie, însă unul singur a fost oprit şi amendat usturător. M-am judecat, am scrâşnit din dinţi şi am pierdut, apoi am ispăşit. Agentul scria procesul verbal zâmbind.

Aş vrea să îl văd zâmbindu-le tuturor celor care încalcă legea şi să îi amendeze la fel. Amendaţi-ne pe toţi.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide