Dacia Duster şi sentimentul de a fi român

Autor: Andrei Nan 23 mart. 2009 Opinii
Dacia Duster şi sentimentul de a fi român

În realitate, Dacia Duster arată chiar mai interesant şi mai surprinzător decât în poze sau în filmuleţele 3D. Mult mai compactă decât credeam şi chiar agresivă, lucru pe care imaginile nu prea mi le-au comunicat.

Într-un cuvânt, acest concept m-a făcut să visez. Recunosc, discursul domnului Patrick Lecharpy mi s-a părut prea lung, iar ideea de a ţine maşina acoperită cu o prelată am găsit-o chiar frustrantă. Cei de la Dacia au reuşit, de fapt, să stârnească o atât de mare curiozitate în mine, încât, atunci când maşina a fost descoperită, am aplaudat cu sinceritate.

Dacă botul maşinii s-ar regăsi pe noul model Dacia SUV, pun pariu că ar convinge foarte mulţi clienţi. Pentru că aspectul unei maşini rămâne cel mai puternic factor de decizie, cenzurat, din păcate, de capitolul buget. În rest, nu văd alte elemente estetice care ar putea fi preluate de viitorul Dacia SUV – pur şi simplu, Dacia Duster este prea SF pentru ce reprezintă marca Dacia în acest moment.

Dacă mi-ar plăcea ca Dacia Duster să ajungă aşa în realitate? BIneînţeles – dar vorbim despre un concept, ar fi o inepţie din partea mea să sper că voi conduce Dacia Duster de serie…

În schimb, nu au lipsit inepţiile altora prezenţi la eveniment: "asta e maşină?" sau "nu e în stare Dacia să facă aşa ceva" ori, mai rău, "calitatea interiorului lasă de dorit". Cireaşa de pe tort: "tot Dacie rămâne" – după ce un ornament al maşinii s-a desprins la trântirea portierei. E foarte uşor să dai cu pietre în stilul caracteristic "e un lucru prost românesc" decât să gândeşti puţin logic şi să asculţi ce spune oficialul francez: şi anume că maşina este, practic, o machetă, din fibră de sticlă, plastic, mulaje, răşini. Adică un fel de sculptură destul de fragilă.

Chiar nu îmi pasă de aceşti gică-contra, plusurile lui Dacia Duster sunt mult mai mari decât minusurile inerente unui concept-car. Nu cred că exagerez spunând că Duster a adus reflectoarele asupra României, aşa cum au făcut-o alte nume sonore: Nadia, Hagi sau Năstase. Ok, poate exagerez, dar sentimentul este cam acelaşi: mândrie naţională. Simplu.

Îmi pare rău doar că nu sunt mulţi care să verifice acest lucru. Şi asta deoarece Dacia Duster urmează să fie expusă la uzina Dacia, pentru vreo două săptămâni, după care va lua drumul Franţei. Păcat. Merita să rămână la noi şi să o admire mai multă lume.

Un lucru e clar: Dacia este capabilă de surprize reuşite. Iar în viitorul apropiat voi fi şi mai curios în ce priveşte evoluţia mărcii şi a produselor sale.

După Dacia Duster, ce altceva urmează? Abia aştept să văd!

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide