De vorbă cu Nissan Navara despre gropi, carburanţi şi şoferi

Nu cred că mai e nevoie să mă prezint. Cred că e suficient numele meu: Navara. Nissan Navara. Cei care au impresia că e o glumă, să se abţină - sunt un pick-up extrem de serios şi am de gând să vorbesc despre nişte lucruri foarte grave.

De vorbă cu Nissan Navara despre gropi, carburanţi şi şoferi De vorbă cu Nissan Navara despre gropi, carburanţi şi şoferi

Nissan Navara - reputatieSunt Nissan Navara. Adică un Nissan de teren cu oconstituţie offroad serioasă. Aşa că nu mă impresioneazăgropile de pe şoselele din România. Sau, cel puţin, aşa credeampână recent - cu puţin timp în urmă am făcut un drum deurgenţă până în nordul ţării, pe un parcurs de 1.500 km, atât peautostrăzi, cât şi pe şosele.

Cred că băieţii de la ProMotor s-au grăbit când au făcutmaterialul despre autostrăzile româneşti la finalul lui 2010.Acum trebuia făcut materialul. Pentru că asfaltul de pe A1este în multe locuri crăpat, iar turnarea lui a fost făcută în modclar după ureche. Eu am pe spate arcuri foi, de utilitarăadevărată, aşa că pasagerii simt clar calitatea execrabilă aaşa-zisei autostrăzi.

Dar A1 e un caz fericit. Să vedeţi ce înseamnă drumbombardat între Dej şi Baia Mare. De groază nu doar pentrumaşinile obişnuite, ci şi pentru SUV-urile de fiţe, X5-uri,Cayenne-uri sau ML-uri. Cam chestii de astea au şefii de pe ladrumuri şi poduri, nu-i aşa? Sau din ministerul care trebuie săfacă infrastructura din bani europeni, care sunt sifonaţi fărăremuşcări.

Nissan Navara - offroader seriosCă, dacă nu ar fi asfaltulde calitate îndoielnică şi afacerile pe banii statului, nu şi-ar fipermis decât Logan-uri sau, mai rău, maşini second-hand. Euam impresia că toate asfaltările se fac doar de ochii lumii, cubugete umflate, dar cu furturi babane, aşa încât, după cetrece iarna, firmele lui cutărescu şi cutăreanu să fie băgate laînaintare la contractele cu statul.

Dar eu sunt doar o maşină, nu am cum să dovedesc lucrul ăsta.Şi, la o adică, am fost conceput pentru drumuri forestiere saufoarte proaste, deci nu prea mă afectează gropile, fie ele şicratere. Mă minunează, însă, cât de fraieri sunt toţişoferii care plătesc aşa-zisa rovinietă.

Pentru ce? Pentru gropi? Am înţeles că acum apare o rovinietăelectronică, evoluăm. Dar în paralel văd că evoluează şidimensiunea şi gradul de pericol prezentat de toate gropile asteanenorocite - cu doar câteva zile înainte de mica meaexcursie, prin zona Băii Mari a avut loc un accident mortal, dincâte am înţeles cauzat de un ditamai gropanul. Poliţia a spus căşoferul avea viteză prea mare, groapa a rămas nevinovată.

Una peste alta, pe domnul Oraan l-am văzut foarte mulţumit căm-a ales pe mine pentru deplasarea lui de urgenţă prin ţară, încondiţiile astea de iarnă capricioasă. Dar să nu credeţi că nu afost reticent. Credea că motorul meu de 2,5 litri cu 190 CPşi tracţiunea integrală vor însemna un consum mare, careîl va rupe la buzunar.

Ha! Cât pesimism! Iavedeţi pe pagina următoare ce lecţie i-amdat!

Citeşte mai departe în pagina următoare »