Efecte neaşteptate ale crizei

Autor: George Buhnici 12 aug. 2009 Opinii
Efecte neaşteptate ale crizei
www.buhnici.roInformaţie gratis despre lucruri care costă

Este prima dată când văd maşini noi, cu zero kilometri la bord, vândute la jumătate din preţul de listă.

Mercedes E-Klasse şi Land Rover Defender sunt două dintre exemplele pe care le-am văzut cu ochii mei în parcul de autoturisme de ocazie de la Otopeni al celor de la Ţiriac Auto. Este drept, e vorba despre modele vechi, din 2008.

La Mercedes, modelul E-Klasse s-a înnoit anul acesta şi arată întradevăr bine. Aşa se face că vreo câteva zeci de bucăţi, care au aduna praf prin depozit, au fost scoase de urgenţă la vânzare – 22.000 de euro un E 220 CDI la nivel de dotare intermediar. Prin comparaţie, modelul nou costă cel puţin dublu. Părerea mea este că face banii… celui care îi are şi încă de două ori peste în conturi.

Este momentul pe care foarte mulţi dintre cunoscuţi îl aşteaptă. Dovadă că, după ce am anunţat la ştiri că există asemenea maşini disponibile pe piaţă, am fost asaltat cu emailuri şi telefoane. Problema celor care m-au căutat este însă aceeaşi pe toată linia. Nici unul nu are la saltea mai mult de 10.000 de euro şi visează la o maşină de valoare dublă.

Cred că britanicul acela cu reprezentanţă auto care a făcut prima dată oferta "buy one, get one free" s-a riscat acum câteva luni la o bătaie soră cu… cilindrul compresor de la confraţi. Azi pare, însă, un vizionar. Valoarea adăugată mare pe care o primeşte metalul, cauciucul şi plasticul atunci când se transformă în autoturism trebuie să scadă de dragul supravieţuirii industriei auto.

Cei de la Dacia au învăţat lecţia din timp şi înfruntă criza cu program de lucru prelungit. Vin din urmă şi restul mărcilor, însă trenul este deja plecat din staţie. Ford Focus este deja disponibil de nou la 10.600 de euro sau BMW Seria 3 de la 22.000 de euro cu TVA inclus.

Înapoi la ofertele cu 50%. Nimic nu e gratis, nimic ce este ieftin nu durează. E o lecţie pe care nu trebuie să o reînveţi. Mașini cu super reducere sunt pe piață și vor mai fi. Iarna asta va fi "geroasă", iar mulţi nu o vor trece. Prin ianuarie 2010 vom vedea cele mai mici preţuri, de care ne vom aduce aminte ca de un vis urât abia din 2011, când ne revenim din criză. Cel puţin, aşa se aude.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide