Ne furăm singuri căciula

Ce am înţeles eu din economia românească? Prea mulţi termeni ca "austeritate", "recesiune", "criză", "deficit" şi spanac la tavă, care nu spun nimic. Hai să vă traduc pe româneşte specialitatea turcească în care ne lăfăim.

Ne furăm singuri căciula Ne furăm singuri căciula

De ce suntem în rahat? Ne-am învăţat de prin 2005-2006 săconsumăm mai mult decât ne permitem. Adică am luat credite cubuletinul sau pentru imobiliare exagerat de scumpe când euro eraieftin. Acum nu ne mai permitem să le achităm că s-a scumpit euroşi ne-au scăzut lefurile. Unora dintre noi...

Ne-am obişnuit prea repede cu binele şi am crezut că o să ţină.Băncile la fel, aşa că ne călăresc cu dobânzi şi comisioanenesimţite.

Pesediştii şi apoi peneliştii împreună cu pedeliştii(udemeriştii au fost şi ei acolo de fiecare dată) au porniteconomia cu cota unică. Au venit după aceea, o dată cu aderarea laUE, speculanţii deghizaţi în investitori imobiliari.

Ăştia au cumpărat terenuri şi case foarte ieftin după care le-aurevândut între ei rapid ca să crească forţat preţul. Se numeştebulă imobiliară şmecheria. Românii au crezut că terenurile lorchiar valorează de o sută de ori mai mult peste noapte. Că doarprocii zboară la noi. Au cumpărat şi au vândut, apoi au luatcredite să le răscumpere terenurile străinilor. Ăştia şi-au luatbanii şi au plecat. Noi am rămas datori la bănci pe viaţă.

Americanii au trântit apoi planeta cu băncile şi fondurilefinanciare perverse. Noi eram deja săraci, dar la noi se poateoricând şi mai jos. Mai ales când le dai bani tuturor fără săîncasezi la buget. Ne-am obişnuit de pe vremea lui Ceau să ni sedea.

18 milioane de oameni primesc servicii medicale gratuite. Doarpatru milioane şi jumătate de români cu carte de muncă susţinsistemul. Eu personal duc după mine (a se citi că sunt asistaţi dintaxele încasate din leafa mea) vreo 20 de pensionari pe caz deboală ipohondră, asistaţi cu venit minim garantat, cărora le e lenesă muncească măcar cu ziua, mame în concediu cu indemnizaţie mişto,umflată pe ştatul de plată, pensionari pe legi speciale, careprimeau zeci de milioane pe lună.

De unde atâta?

O să sară cu gura pe mine cei care le plâng de milă putorilor.Să vă spun că părinţii mei se spetesc pe câmp primăvara, vara şitoamna pentru că ţiganii asistaţi nu vor să dea la sapă pentru maipuţin de 100 de lei plus trei mese, băutură, ţigări şi o găleată decartofi la sfârşitul zilei.

De toate astea o freacă plini de tupeu, pentru că oricum alţiinu vin. Şi dacă nu le dai, nu mai vin la tine... Se bazează pealocaţiile progeniturilor şi ajutorul social de la primărie. Adicăsunt finanţaţi din banii mei, ca să îşi bată joc de muncă şi depărinţii mei.

Habar nu avem că ne furăm zilnic căciula. Cei de la putere setrag de părul din cap să scoată economia pe plus ca să nu piardăurmătoarele alegeri. Trebuie să taie unde nu mai sunt bani, dar lee frică de votul negativ. A fost nevoie să vină Băsescu la Guvernsă le dea curaj. Nu îi remaniază până în 2012 dacă fac ce trebuie,aşa le-a spus. Udemeriştii fac oricum opoziţie şi la putere. Oricumvor bate palma cu oricine care vine.

Ar putea să repare ţara în câteva luni, dar nu au curaj şi nicinu vor să facă ce trebuie, cei de la putere.

Indivizii care fac evaziune fiscală cu cereale, intermediarii deenergie şi angajatorii la negru ocupă două treimi din economie. Auputere şi numere de telefon la care miniştrii răspund în poziţia dedrepţi. Nu îi poţi opri. Nimeni nu poate.

Deşi cota unică de impozitare este 16%, statul strânge doar 6%din banii care circulă. Restul e furt. Din TVA se încasează doar9%. Doar oraşele mari respectă parţial regulile. Grosul ţăriifuncţionează la negru, cu ziua, la mica înţelegere. Toţi furăm,ciupim şi apoi ne smiorcăim. Să ni se dea. De aceea guvernulmăreşte taxele. Ca să mai strângă de la cei care plătesc. Restulcare fură, oricum nu vor plăti nimic în plus.

De ce plătim taxe? De ce ar trebui să le plătim? Taxele presupunun serviciu pe care statul ţi-l face. Vrei să fii păzit, tratat,judecat, educat? Plăteşti. Nu plăteşti, nu primeşti. La noiprimeşti, dar de rahat.

Nu am mai fost la spital pentru mine de doi ani. Mi-e jenă şitârşă să stau la cozi, să fiu umilit şi să dau şpagă. Amân de un anun ecograf pe care cred că o să îl fac până la urmă într-opoliclinică privată. Deşi dau mii de lei pe an la stat pentru CASşi alte taxe.

5,3 milioane de bătrâni merită pensii mai mari. Dar cine artrebui să le plătească? Tot eu şi restul de 4,5 milioane care suntcu taxele la zi? Chiar şi aşa, banii nu ajung.

Când nu ai bani, strângi cureaua. Noi împrumutăm ca să nu lăsămsă moară de foame milioane de asistaţi. De aceea luăm miliarde cudobândă de la FMI şi UE. Apoi luăm alte credite ca să plătimratele. Luăm bani ca să dăm pensii şi salarii pentru bugetari.Adică ne ducem la vale cu premeditare.

Când iei bani împrumut ca să cheltuieşti, e clar că teprăbuşeşti. E ca şi cum la firma ta ai lua credit ca să dai salariimai mari. Păi şi din ce bani mai investeşti? Ca să ai bani şi lunaviitoare, trebuie să iei materie primă şi să faci un produs care săse vândă. Adică să produci ceva mai valoros decât marfa brută. Ieio bucată de ţesătură cu 10 lei metrul pătrat şi faci o cămaşă de 50de lei. Din diferenţa de 40 de lei firma plăteşte salarii, taxe,utilaje, impozite şi aduce un mic profit.

La scară mare, ţara trebuie să facă chestii mari. Drumuri,autostrăzi, blocuri, şcoli. Când băgăm fonduri în astfel deconstrucţii, adică în infrastructură, aproape toţi banii se întorcla buget prin salariile muncitorilor impozitate, taxe, TVA lamaterialele folosite, etc. Per ansamblu, ţara se dezvoltă.Autostrăzile şi căile ferate aduc trafic de marfă mai ieftin,turişti, care acum nu vin la noi de frica gropilor şi tot aşa.

Sunt lucruri banale, pe care străinii le-au învăţat de mult. Noiîncă ne mai prostim de-a capitalismul cotârcit cu leneacomunismului. E ora 20:00 şi mă opresc ca să plec acasa. Sunt înpicioare de la ora 7. Mie nu mi-a pus nimeni niciodată o pilă laangajare, însă şefii nu mi-ar tolera lenea ca la stat. Ce ironie.La stat... de pomană... Muncesc din liceu şi mi-am pus pielea labătaie ca să ajung aici.

Vrei şi tu un salariu ca al meu? Atunci încetează sămergi la serviciu şi pleacă la muncă!