Taxa auto – de azi, taxa auto de la 1 iulie se dublează

Autor: Oraan Mărculescu 20 feb. 2009 Opinii
Taxa auto – de azi, taxa auto de la 1 iulie se dublează

Finalul de săptămână aduce, din nou, aglomeraţii la administraţiile financiare din toată ţara, din cauza noii taxe auto.

Şi asta deoarece guvernul a vrut să rezolve problema celor care au cumpărat sau introdus în ţară maşini second hand înainte de 15 decembrie. Aceştia au la dispoziţie 20 de zile pentru a depune la administraţiile financiare o cerere, urmând ca, în termen de 90 de zile, să realizeze dosarul necesar pentru a putea plăti după metoda de calcul a taxei auto de la 1 iulie.

Din păcate, informaţiile precare din partea administraţiilor financiare au făcut ca mulţi contribuabilii (dar şi o parte din presă, printre care şi autorul acestui editorial) să înţeleagă iniţial că termenul de 20 de zile este pentru plata taxei auto dublate.

În condiţiile în care, după ce guvernul Tăriceanu a introdus ordonanţa cu taxa auto triplată la 15 decembrie, majoritatea deţinătorilor de maşini second hand de import au intrat în stand-by, în speranţa că zvonurile eliminării taxei auto de către guvernul Boc se vor materializa. Iar acum, la doar o lună şi ceva după sărbătorile de iarnă, dezinformarea a dus la instaurarea panicii: de unde facem rost de banii şi actele necesare pentru noua taxă auto în doar 20 de zile?

Din fericire, după cum spuneam şi la începutul editorialului, cele 20 de zile, deci până în 10 martie, nu sunt pentru a plăti noua taxă auto, nici pentru rezolvarea cât mai rapid a expertizei RAR, ci pentru depunerea la administraţiile financiare a unei cereri, în urma căreia oamenii au la dispoziţie 90 de zile pentru a rezolva alergătura după acte, bani şi RAR.

Să spunem că 3 luni ar fi suficiente, în ciuda "rapidităţii" aparatului birocratic românesc şi a numărului de persoane care se găsesc în situaţia de mai sus. Dar asta numai teoretic, deoarece majoritatea oamenilor sunt speriaţi de ceea ce poate să urmeze – guvernul a demonstrat până acum că este capabil să dea peste cap orice logică, peste noapte.

Iar, dacă ne gândim la instabilitatea noului guvern, la presiunile care urmează din partea UE, dar şi la noile idei prezentate de ministrul Mediului, s-ar putea ca, în mai puţin de 90 de zile, să asistăm la o altă ordonanţă de urgenţă, care să schimbe radical (şi nu în sens optimist) lucrurile. Aşa încât aglomeraţiile vor stoarce nervii multora în aceste 20 de zile oferite cu generozitate de guvern.

Dar mai sunt şi cei care deja au plătit taxa auto triplată şi care acum vor alerga, la rândul lor, după alte acte pentru a-şi recupera diferenţa faţă de cuantumul taxei auto valabilă de la 1 iulie. Atenţie: doar cei care demonstrează că au cumpărat sau introdus înainte de 15 decembrie maşini second hand în ţară au dreptul la acest lucru.

Ceilalţi, care au avut ghinionul să aducă maşini second hand de import după 15 decembrie şi au plătit taxa auto triplată, nu vor beneficia de prevederile noii ordonanţe. Deci plătitorii de taxă auto triplată, cu maşini second hand de import aduse în ţară după 15 decembrie rămân de fraieri. Sau poate că se vor constitui într-o asociaţie de genul "victimele ordonanţei Tăriceanu", care va apela la justiţie. Alţi bani, altă distracţie.

Se pare că guvernul Boc este, în ceea ce priveşte taxa auto, un personaj din Caragiale sau din bancul cu rabinul. Teoretic, a găsit soluţii. Practic, degringolada şi nemulţumirile sunt la fel de mari. Iar până la aplicarea unui sistem coerent de taxare, mai analizăm, mai vedem, mai discutăm, mai bem o cafeluţă…

Între timp, industria auto naţională nu este ajutată deloc prin noua ordonanţă. Importul de maşini second hand nu este stăvilit de noua ordonanţă, ci de criza economică în sine, care limitează accesul oamenilor la credite. Iar taxa auto rămâne, în continuare, un subiect de polemică politică şi de nervi sociali.

E mai bună noua taxa auto dublată decât taxa auto triplată? Nu, e doar ceva mai puţin proastă. Circul nu s-a terminat nici în 2009.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide