Noua gamă 2013 Mercedes-Benz Unimog

Autor: Adrian Mihălţianu 19 mai 2013 Prezentări

Unimog este un nume foarte vechi în nomenclatorul Mercedes-Benz, având peste 60 de ani la activ – de altfel, pentru a celebra această frumoasă vârstă, în 2011 a fost prezentat publicului conceptul ”Design 60 Years Unimog”.

Pentru noua gamă Unimog, cei de la Mercedes-Benz au investit 135 de milioane de euro, iar rezultatul este lăudat ca fiind un etalon în categoria sa, mai ales că, de acum, motorizările îndeplinesc normele de poluare Euro 6. Motoarele cu 4 şi 6 cilindri oferă puteri care variază între 156 CP şi 354 CP, Unimog fiind mai eficient.

Noua gamă Unimog beneficiază de îmbunătăţiri la nivelul şasiului, trenului de rulare şi a sistemelor hidraulice, vehiculele germanilor având acum capacităţi crescute în teren accidentat şi pretându-se la mai multe tipuri de activităţi.

De asemenea, a fost acordată o mare atenţie îmbunătăţirii ergonomiei cabinei, care, pe lângă o mai bună vizibilitate de jur împrejurul vehiculului, oferă şi o uşurinţă mai mare de utilizare a comenzilor. Au apărut noi opţiuni, printre care şi controlul cutiei de viteze şi a frânei de motor de la o manetă din dreapta volanului (ca la limuzinele Mercedes-Benz).

Versiunile de bază sunt U216 şi U218, înlocuind precedentul U20, principalul lor avantaj ţinând de dimensiunile compacte: ampatament de 2.800 mm şi o rază de bracaj de 12,6 metri. Capacitatea de încărcare variază între 7,5 şi 10 tone, iar motoarele cu patru cilindri dezvoltă 156, respectiv 177 CP.

Deasupra acestor versiuni de bază se situează Unimog cu indicativele U318 şi U423, de asemenea echipate cu motoare cu 4 cilindri. Faţă de versiunile inferioare U216 şi U218, ampatamentul este mai mare cu 20 cm, ceea ce duce la o rază de bracaj sensibil mai mare, de 13,7 metri, în timp ce capacitatea de încărcare depăşeşte 10 tone.

Versiunile superioare (U427, U430, U 527 şi U530) sunt dotate cu motoare cu 6 cilindri, U530 devenind, cu cei 354 CP ai săi, cel mai puternic Unimog de serie. Aceste versiuni se detaşează prin capacităţile de trecere mai bune şi posibilităţile mult mai numeroase de adaptare (peste 1.000 de variante sunt oferite de catalogul oficial!).

Toate variantele Unimog beneficiază de sistemul VarioPilot (posibilitatea de a muta volanul, indicatoarele şi pedalierul de pe stânga pe dreapta). Variantele superioare plusează cu posibilitatea de a detaşa joystickul pentru comanda accesoriilor, precum şi cu îmbunătăţirea vizibilităţii în faţă, datorită unei camere şi a monitorului central.

De acum, Unimog poate fi echipat opţional şi cu sistemul ”Tirecontrol Plus” (sistem centralizat de gonflare a pneurilor), care are trei programe preselectabile: ”Road”, ”Sand” şi ”Bad Surface”.

Sistemele hidraulice sunt şi ele îmbunătăţite ca performanţă şi eficienţă cu 30% faţă de precedentele versiuni Unimog. Primul circuit hidraulic beneficiază de o pompă cu o presiune de 200 bar şi o capacitate de 32 l/min, iar al doilea asigură creşterea presiunii la 240 bar şi a capacităţii la 55 l/min.

Pe versiunile superioare (de la U318 în sus), sistemul hidraulic VarioPower are două circuite care oferă fiecare până la 280 bar presiune şi o capacitate de 125 l/min. Principala modificare o reprezintă independenţa sistemului VarioPower de motor, aşa încât, dacă e nevoie, sistemul poate fi detaşat de pe maşină.

La nivelul transmisiei, noua gamă Unimog îmbunătăţeşte sistemul Drive-Work-Mode (combinarea transmisiei hidrostatice a puterii la roţi cu transmisia manuală), şoferului fiindu-i mult mai uşor să facă schimbul între cele două tipuri de tranmisie.

În modul hidrostatic, viteza maximă este acum de 50 km/h, eficienţa generală fiind mult mai bună, iar în modul manual s-a optimizat funcţionarea ambreiajului, pentru o uzură cât mai mică a acestuia. Viteza maximă pe care o poate atinge Unimog pe şosea se cifrează la 90 km/h, iar capacitatea maximă de tractare este de 40 de tone.

Noua gamă Unimog pentru 2013 urmează să fie construită la fabrica din Wörth, primele exemplare urmând a ieşi de pe porţile uzinei în luna septembrie. Cei de la Mercedes-Benz se aşteaptă ca în primul an de producţie să atingă minimul 5.000 de exemplare vândute, după ce, în 2012, cererea a fost de circa 3.500 de exemplare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide