Noul Ferrari LaFerrari – supercarul hibrid italian în premieră la Geneva 2013

Autor: Andrei Nan 06 mart. 2013 Prezentări

Noul model Ferrari LaFerrari doreşte să restabilească ordinea în segmentul maşinilor supersport – cu alte cuvinte ”Ferrari-ul” (pentru că aşa s-ar traduce LaFerrari) este pur şi simplu o declaraţie de forţă a producătorului italian, care, la Geneva 2013, le dă un răspuns dur rivalilor McLaren P1 şi Lamborghini Veneno.

Noul LaFerrari nu se dezminte şi arată ca un demn succesor al reputatului Ferrari Enzo, designul noului model inspirând aerodinamică de Formula 1, tehnologie de ultimă oră şi, foarte important, un cost foarte mare: peste un milion de euro va fi preţul de bază, iar cadenţa se va cifra la 499 de unităţi (care se pare că sunt deja comandate toate!).

LaFerrari arată fabulos, dar şi mai important este ce ascunde acest look: tehnologie hibridă. Dar nu vorbim de un compromis pe care l-au făcut italienii de dragul consumului, ci de un pachet tehnic dedicat performanţelor extreme.

Astfel, primul Ferrari de serie cu propulsie neconvenţională HY-KERS beneficiază de un V12 aspirat de 6,2 litri, plasat central, care dezvoltă o putere de 800 CP şi care e combinat cu un motor electric de 120 kW (163 CP).

Ceea ce duce la o putere maximă de 963 CP pe hârtie, turaţia maximă a motorului termic ajungând la 9.250 rpm, în timp ce cuplul motor maxim ajunge la o impresionantă valoare de 900 Nm.

Toate acestea duc la un demaraj 0-100 km/h sub 3 secunde, respectiv o acceleraţie 0-200 km/h în mai puţin de 7 secunde. Pe circuitul de test de la Fiorano, noul LaFerrari a reuşit un timp cu 3 secunde pe tur mai bun decât Enzo, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire extraordinară.

LaFerrari stă bine şi în ce priveşte consumul şi emisiile, care, graţie sistemului de propulsie hibridă, coboară la 330 g/km CO2, în timp ce consumul mediu se cifrează în teorie la 14,2 litri/100 km.

Sistemul HY-KERS constă în două motoare electrice, unul fiind folosit pentru a pune în mişcare roţile, altul având rol de generator. Bateriile litiu-ion cântăresc doar 60 kg, fiind integrate în podeaua şasiului, iar inginerii declară că există posibilitatea conceperii unui mod de rulare strict electric, pentru clienţii care doresc aşa ceva.

Masa totală a lui Ferrari LaFerrari este de numai 1.255 kg, excelent dacă ne gândim că sistemul HY-KERS înseamnă 140 kg. Evident, s-au folosit materiale cât mai uşoare şi rezistene, precum fibra de carbon sau titaniul în construcţia caroseriei şi a subansamblelor.

Prin noul Ferrari LaFerrari, italienii revin, aşadar, în centrul atenţiei şi rămâne de văzut dacă vor apela la creşterea cadenţei de producţie pe fondul cererii mult mai mari. Rămâne de văzut şi dacă în viitor va exista o versiune roadster a lui LaFerrari.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide