Preţul lui Renault Kangoo E.Z. electric: 20.000 euro în Europa

Cu ocazia Salonului Internaţional de la Hanovra, din 2010, salon dedicat maşinilor utilitare, francezii au prezentat varianta finală a lui Renault Kangoo Express, precum şi preţul de bază: 20.000 euro. Atracitv, nu?

Preţul lui Renault Kangoo E.Z. electric: 20.000 euro în Europa Preţul lui Renault Kangoo E.Z. electric: 20.000 euro în Europa

Kangoo Z.E. - 20.000 euro in EuropaDupă ce alianţaRenault-Nissan a lansat maşina electrică Nissan Leaf, iată că a venit rândul luiRenault Kangoo Express Z.E. să fie pus pepiaţă. Iar preţul de pornire anunţat pentru utilitarafrancezilor este unul chiar tentant: 20.000 euro.

În funcţie de pieţe, preţul va fi chiar mai mic - de exemplu,în Franţa, Kangoo Express Z.E. va beneficia de un bonusguvernamental de 5.000 euro, ceea ce înseamnă că preţulmaşinii va ajunge la aproape acelaşi nivel cu al unui Kangoo cumotorizare diesel 1.5 dCi 85 CP.

Utilitara franceză beneficiază de un motor electric de44 kW (60 CP) şi cu un cuplu de 226 Nm - puterea esteapropiată de cea a versiunii dotate cu motorizarea 1.5 dCi 70 CP,însă momentul motor este mult mai mare şi este constant, încă de lademarare, un avantaj extraordinar pentru o utilitară.

In Franta, bonus de 5.000 euroÎn rest, Kangoo Express Z.E.are aceleaşi caracteristici dimensionale ca şi modelul dotat cupropulsoare convenţionale: o lungime de 4,21 metri, unspaţiu util de până la 3,5 metri cubi şi o lungime deîncărcare de 2,5 metri, precum şi o masă utilă de 650 kg.

Totuşi, preţul de numai 20.000 euro ascunde şi o "găselniţă" -în această sumă nu intră şi bateriile, pentru care trebuieplătit un abonament separat, care, porneşte de la 72euro/lună. Însă trebuie remarcate costurile foarte reduse pentru un"plin": un ciclu de încărcare al bateriilor va costamaximum 2 euro şi va permite o autonomie de până la 160km.

Pentru România nu există, deocamdată, planuri privind RenaultKangoo Express Z.E., dar, cel puţin pe plan european,Renault reuşeşte să dea tonul transportului de mărfuri multmai ecologic. În plus, experienţa adusă de utilizareaintensivă a acestor maşini va ajuta foarte mult producţia de maşinielectrice dedicate marelui public.