10 Iunie în istoria automobilistică

Luna Iunie este una în care Saab are de sărbătorit multe evenimente, după prezentarea primului Saab 9-5 pe 9, pe data de 10 suedezii aniversează apariţia primul automobil din istorie.

10 Iunie în istoria automobilistică 10 Iunie în istoria automobilistică

10 Iunie 1947 - În această zi Saab şi-a prezentat primul său automobil din istorie, radicalul concept Saab 92001, sau Ursaab (primul Saab în traducere). Pe măsură ce Al Doilea Război Mondial se apropia de final , Saab un producător de avion de război a conştientizat nevoia diversificării obiectului de activitate. Astfel a apărut ideea creări unui automobil. Dezvoltarea proiectului a început în Linkoping, implicând 20 de persoane. Foarte interesant este faptul că din cei 16 ingineri cooptaţi, nici unul nu mai făcuse maşini până atunci şi doar doi aveau carnet de conducere.

Astfel examinând alte automobile şi citind literatura de specialitate suedezii au învăţat cum se facă maşini prin experimentări succesive. A rezultat însă foarte radicalul Saab 92001 care nu seamănă cu nimic altceva şi are o caroserie făcută după principii aeronautice. După asamblarea caroseriei era nevoie de un motor şi o transmisie, aceste elemente vitale fiind împrumutate de la DKW. Motorul era unul în doi cilindri şi doi timpi şi dezvolta 18 CP. Datorită formei întâmpina însă o rezistenţă a aerului cu 50% mai mică decât la maşinile din acea vreme şi cântărea 800 kg. Acest prototip este unul de colecţie, momentan fiind expus la muzeul Saab.

Modelul de serie a fost prezentat în 1949, producţia începând pe 12 Decembrie. Un alt fapt inedit este că, datorită excesului de vopsea pentru avioane pe care Saab îl avea în acea perioadă, primele modele au fost vopsite în verde închis. Ulterior s-au introdus şi alte nuanţe, dar nu foarte multe, Saab 92 existând doar pe negru, gri, albastru şi verdele mai sus pomenit.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.