Cameră video de marşarier, transmisie robotizată şi alte noutăţi pe gama Dacia, anunţate pentru Frankfurt!

Autor: Adrian Mihălţianu 07 sept. 2015 Știri auto

Dacia a dat mai multe detalii privitoare la noutăţile pe care le aduce în gama sa pentru Salonul Auto de la Frankfurt 2015: motorizări Euro 6, transmisie robotizată, dar şi echipări noi pentru Dacia Duster, care primeşte o ediţie specială ce împrospătează puţin look-ul maşinii, înainte de noua generaţie aşteptată a fi lansată în 2017.

TRANSMISIE ROBOTIZATĂ EASY-R

Pentru prima oară, Dacia include în oferta sa o cutie de viteze robotizată, denumită Easy-R. Disponibilă pe motorizarea TCe 90 CP asociată cu sistemul Stop & Start, această cutie de viteze cu 5 trepte elimină pedala de ambreiaj, schimbând singură treptele de viteză. Cutia Easy-R va fi disponibilă în lunile următoare pe modelele Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway. Dezavantajul faţă de o cutie automată este că e mai lentă în schimbarea treptelor, iar şoferul trebuie să se acomodeze micilor pauze în acceleraţii atunci când se schimbă vitezele. Avantajul faţă de o cutie manuală este că oferă mai mult confort în oraş, acolo unde şoferul se preocupă doar de menţinerea vitezei şi a direcţiei. În plus, costurile unei transmisii robotizate sunt mai mici decât ale uneia automate, fapt care se va reflecta în creşterile mai mici de preţ, esenţiale pentru reuşita modelelor Dacia.

Asociată cu motorizarea TCe 90 CP, cutia Easy-R asigură un comportament dinamic încă de la turaţii joase, ne asigură Dacia. Consumul mixt este de numai 4,9l/100km  iar nivelul emisiilor de CO2, de 109g/km, este comparabil cu cel corespunzător unei cutii de viteze manuală. Cutia dispune de un sistem de acţionare electromagnetic (pilotat de un calculator) care asigură debreierea, schimbarea vitezelor şi acţionarea ambreiajului în locul şoferului. Ea dispune de două moduri de funcţionare, adaptate tuturor nevoilor: Drive sau Manual (Impulsional).

În modul Drive, schimbarea treptelor de viteză este realizată de calculator, pe baza informaţiilor referitoare la condiţiile de rulare, cum ar fi turaţia motorului, viteza de deplasare, stilul de condus al şoferului, etc. În modul Manual / Impulsional, şoferul decide singur momentul schimbării treptelor de viteză, cum ar fi pe şoselele de munte sau în condiţii meteo dificile, în care are nevoie să controleze mai atent răspunsul motorului.

De menţionat şi că,  în cazul în care este necesară o accelerare energică, cutia trece automat într-o treaptă inferioară şi furnizează astfel cât mai rapid performanţa maximă disponibilă (kick down). Ea poate retrograda cu până la două trepte de viteză pentru a beneficia astfel de toată puterea motorului, ceea ce este extrem de util în situaţii precum accelerarea la intrarea pe autostradă de pe un drum secundar. În plus, în rampe, ea completează sistemul Hill Start Assist (pe modelele pe care e prezent), permiţând urcarea acestora fără a mai jongla cu pedala de frână şi acceleraţia.

DUSTER LIMITED EDITION 2016

Dacia mai aduce un lejer facelift modelului Duster, la doi ani după precedenta cosmetizare şi cu mai puţin de doi ani înainte de a prezenta noua generaţie, Duster II. Avem acum la exterior jante noi de aliaj de 16 inci de culoare neagră, precum şi o nuanţă de caroserie „vert Altaï”, care înlocuieşte în gamă nuanţa „gris Olive”.

La interior sunt disponibile două noi tapiţerii („Silicon noir” şi „Féderer gris” pe fond negru) cu cusături discrete de culoare „gris Technique”. Versiunile de echipare de intrare în gamă vor beneficia de tapiţeriile în nuanţa „Silicon noir”, în timp ce versiunile superioare vor beneficia de tapiţeriile „Féderer gris” pe fond negru. Nuanţa „gris cosmos” va fi înlocuită de „gris platinium” (în funcţie de ţară şi de versiune) în special la nivelul panourilor de uşi, a mânerelor de susţinere şi a ornamentelor de pe faţada centrală a planşei de bord.

ECHIPAMENTE MULTIMEDIA NOI

Sistemul multimedia de navigaţie MEDIA-NAV Evolution este de acum disponibil pe Duster Edition 2016 (în funcţie de versiune şi ţară). Mai mult, Duster Edition 2016 dispune, opţional în funcţie de ţară, de o cameră video pentru marşarier, care oferă un plus de siguranţă.

Sistem multimedia şi de navigaţie MEDIA-NAV Evolution
• Un sistem de navigaţie care integrează funcţia Info-trafic TMC gratuită care permite propunerea unor itinerarii alternative (disponibilă în funcţie de ţară).
• Alertă de siguranţă (pentru zonele periculoase)
• Accesul la conectivitate prin intermediul unor aplicaţii dedicate (disponibile în funcţie de ţară): Datorită acesteia, utilizatorul va avea acces pe ecran la conţinutul multimedia pe care şi l-a configurat în prealabil prin aplicaţia AHA, pe care o poate descărca gratuit pe smartphone. Aplicaţia îi oferă acces la întregul conţinut multimedia (webradio, podcast, muzică, cărţi audio), precum şi la reţelele sociale Facebook® şi Twitter®. Ea oferă şi informaţii în timp real cu privire la puncte de interes situate în apropiere, precum hoteluri sau restaurante. Sistemul permite atât apelarea telefonică a numerelor de contact ale acestor obiective, cât şi ghidarea către adresele respective. Vehiculul este echipat cu sateliţi de comandă la volan care permit accesul la funcţia de recunoaştere vocală SIRI  oferită de Apple (compatibilă cu ’iPhone® 4S).
• O interfaţă modernizată, în culori.


În rest, rămân şi specificaţiile care l-au făcut apreciat, dar din păcate şi poziţionarea extrem de joasă, care forţează şoferul să-şi ia ochii de la drum periculos de mult:

MEDIA-NAV: un ecran tactil de 18 cm (7 inch) şi o interfaţă care permite navigarea uşoară în cele şase categorii: radio, media, telefon, hartă, navigaţie (cu varianta de afişaj în 2D şi Birdview) precum şi efectuarea setărilor. Aparate precum smartphone sau cititor MP3 se pot conecta la priza USB sau jack, accesibile pe faţada sistemului. Datorită funcţiei Bluetooth®, Dacia MEDIA-NAV Evolution permite utilizarea sistemului audio-
streaming care asigură ascultarea fişierelor muzicale înregistrate pe smartphone. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide