CE simplifică regurile pentru înmatriculările auto dintr-un stat membru în altul

Comisia Europeană propune un regulament simplificat privind înmatriculările auto în alt stat membru. Propunerea Comisiei introduce principiul că un automobil trebuie să fie înmatriculat în ţara din UE în care locuieşte proprietarul său, chiar dacă persoana respectivă petrece o perioadă mai lungă în alt stat membru.

CE simplifică regurile pentru înmatriculările auto dintr-un stat membru în altul CE simplifică regurile pentru înmatriculările auto dintr-un stat membru în altul

Comisia Europeană a publicat miercuri o propunere de regulament privind înmatriculările auto în alt stat membru, se arată într-un comunicat de presă al CE. Anual 3,5 milioane de maşini sunt tranferate dintr-un stat membru în altul şi înmatriculate conform legislaţiei naţionale.

Este nevoie, în medie, de cinci săptămâni pentru încheierea procedurilor, iar costul unei înmatriculări este estimat la 400 de euro pentru cetăţean şi pentru întreprinderi. În plus, aceste probleme reprezintă un obstacol semnificativ şi pentru libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi lucrătorilor şi, ca urmare, pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în Europa.

Vicepreşedintele CE, Antonio Tajani, propune un regulament menit să simplifice substanţial procedurile administrative, dar şi costurile pentru înmatricularea unui automobil într-un alt stat membru. Propunerea ar aduce economii totale de cel puţin 1,5 miliarde de euro pe an pentru întreprinderi, cetăţeni şi autorităţile responsabile cu înmatriculările, consideră Tajani.
Concret, regulamentul prevede ca reînmatricularea autovehiculelor provenite din alte state membre să fie limitată. Aceasta înseamnă că că, de exemplu, cetăţenii care lucrează într-un alt stat membru şi care utilizează un automobil înmatriculat de angajatorii lor nu vor mai fi nevoiţi să-l reînmatriculeze.

Societăţile de închirieri auto vor realiza economii substanţiale, întrucât vor putea să transfere automobile dintr-un stat al UE în altul în perioada concediilor fără a le reînmatricula.

Mai multe informaţii pe www.gândul.info

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.