Consumul de biocombustibili va creşte

Biocombustibilii vor acoperi numai o mică parte din necesarul mondial de combustibili în următorii zece ani, astfel că membrii OPEC nu trebuie să fie îngrijoraţi de un posibil declin al cererii de ţiţei, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), citată de Financial Times.

Consumul de biocombustibili va creşte Consumul de biocombustibili va creşte

Astfel, Claude Mandil, preşedintele AIE, a explicat că, urmărind chiar şi cel mai pesimist scenariu pentru Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), nevoia majorării producţiei cartelului va fi "critică". "OPEC nu trebuie să aibă nicio temere. Chiar şi în cazul celor mai optimiste scenarii (pentru mediu - n.r.), contribuţia biocombustibililor va fi foarte mică", a declarat Mandil.

Grupul producătorilor de petrol este tot mai îngrijorat de eforturile SUA şi ale Uniunii Europene orientate către reducerea importurilor de petrol, în special după ce preşedintele american George W. Bush a spus, în luna ianuarie, că vrea să "reducă semnificativ dependenţa Statelor Unite de ţiţeiul din străinătate". Cu toate acestea, chiar şi cel mai defavorabil scenariu pentru OPEC, care include desfăşurarea unor proiecte de diminuare a consumului de petrol în statele consumatoare, va fi corelat cu avansul cererii mondiale de petrol cu aproape zece milioane de barili pe zi până în anul 2015, la 94,8 milioane de barili pe zi, preconizează AIE.

Astfel, cererea de ţiţei OPEC se va plasa la 38,8 milioane de barili pe zi în 2015, comparativ cu 31 de milioane de barili pe zi în prezent, în timp ce biocombustibilii vor acoperi echivalentul unei cantităţi de trei milioane de barili pe zi. În cazul în care statele consumatoare de petrol nu vor implementa noi politici de promovare a producţiei de biocombustibili şi a eficienţei energetice, cererea pentru petrol OPEC se va plasa la 42 de milioane de barili pe zi.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.