Fraude în asigurările auto: maşinile de lux sunt considerate utilaje agricole!

Compania americană Quality Planning a descoperit că anual se pierd 150 de milioane de dolari din cauza unui tip de fraudă în asigurări: declararea maşinilor de lux drept utilaje agricole. Cum e posibil aşa ceva?

Fraude în asigurările auto: maşinile de lux sunt considerate utilaje agricole! Fraude în asigurările auto: maşinile de lux sunt considerate utilaje agricole!

Cum o fi să ari cu un Porsche Carrera sau să cari baloţi de fân cu un Mercedes SL? Deşi am văzut odată un agricultor excentric, cu un Cayenne pe câmp, de această dată vorbim de lucruri reale. Adică foarte mulţi americani care deţin maşini de lux le declară drept utilaje agricole, pentru a evita plata unor asigurări scumpe.

În general, asigurătorii oferă discounturi de până la 20% pentru maşinile sau utilajele agricole care nu părăsesc arealul unei ferme, considerându-se că astfel sunt mult mai puţin expuse accidentelor sau furtului. Însă specialiştii de la Quality Planning au analizat circa 80.000 de astfel de dosare din 2010 şi au ajuns la nişte concluzii interesante.

Circa 8% dintre acestea (adică aproximativ 6.300 de maşini) erau înregistrate în zone nerurale - adică în zone unde mai puţin de 1% din populaţie lucrează în agricultură. În principal, aceste fraude sunt facilitate chiar de către agenţii firmelor de asigurare, care îşi asigură astfel un portofoliu de clienţi bogaţi.

Marea problemă stă în faptul că verificările acestor tipuri de asigurări "farm use" sunt extrem de rare şi, de cele mai mute ori, sunt făcute pe baza informaţiilor din... Google. În plus, atunci când se descoperă o astfel de fraudă, în general în cazul accidentelor sau furturilor, oficiul central pur şi simplu recalculează rata asigurării, dar nu ia nici un fel de acţiune legală punitivă.

Conform estimărilor specialiştilor, aceste fraude reprezintă în jur de 10% din totalul fraudelor înregistrate în asigurările auto în America. Pentru moment, nu există nici o iniţiativă legislativă împotriva celor care îşi declară maşinile de lux drept utilaje agricole.

Oare nu ar fi mai simplu pentru ei să-şi înmatriculeze maşinile în Mexic, după modelul românilor care-şi înmatriculează maşinile în Bulgaria?...

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.