Înmatricularea auto în 2019: Cât costă şi care sunt actele necesare?

Autor: Cristian Agatie 05 aug. 2019 Știri auto
Înmatricularea auto în 2019: Cât costă şi care sunt actele necesare?

Pentru înmatricularea unei maşini în 2019 trebuie să parcurgeţi mai mulţi paşi, iar cel mai important este, desigur, ”popularea” dosarului cu şină cu care va trebui să treceţi pe la ghişeele serviciului de taxe şi impozite, respectiv cel de înmatriculări auto. 

Înmatricularea auto în 2019: Acte necesare

– Cererea de înmatriculare: tipizatul este gratuit şi se poate descărca online sau obţine de la DRPCIV.

– Fişa de înmatriculare a vehiculului: se poate descărca online. În Bucureşti, aceasta nu se mai solicită nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. În locul acestuia se foloseşte Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

– Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original şi copie.

– Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, în original. ITP-ul trebuie să fie în termenul de valabilitate.

– Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi în copie. Trebuie ştampilat de ambele organe fiscale, al vânzătorului şi al cumpărătorului. În cazul maşinilor care au mai fost înmatriculate se completează Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

– Actul de identitate al solicitantului (original şi copie).

– Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pe numele noului proprietar (copie).

– Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (37 de lei, în original). Se poate plăti pe loc.

– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreţi sau trebuie schimbat (costă 40 de lei în acest caz, sau 85 de lei în cazul numerelor preferenţiale) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat.

– Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR) – numai în cazul unui autoturism adus din străinătate. Costul este de 450 de lei. Într-un articol anterior am descris paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea Certificatului de autenticitate.

– Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele de tranzit sau dovada că maşina a fost adusă pe platformă (în cazul maşinilor aduse din străinătate).

– Dovada plăţii TVA pentru maşinile aduse din UE, în cazul în care autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau de o persoană fizică. Formularul se numeşte ”Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”.

– Dovada efectuării formalităţilor vamale de import – doar pentru maşinile aduse din afara UE.

– Copie după certificatul de înregistrare a societăţii – pentru persoane juridice.

– Împuternicire/delegaţie – este necesară chiar dacă actele sunt depuse de asociatul unic al societăţii.

Înmatricularea auto în 2019: Cât costă

Aşadar, sumarizând, costurile totale sunt de 37 lei, 77/122 de lei (când se schimbă şi numerele de înamtriculare), respectiv 527/572 de lei (în cazul unui autoturism adus din import). În acest calcul nu am inclus şi costul asigurării, care diferă în funcţie de vârsta şoferului, localitatea de domiciliu, clasa de bonus-malus şi motorizare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide