Mesajele ascunse din numerele de înmatriculare ruseşti

Autor: Marius Vișan 27 aug. 2019 Știri auto

Ca toate ţările din lume şi Rusia are un sistem de înmatriculare a vehiculelor. Ca în orice altă cultură există diverse mesaje ascunse care pot fi transmise printr-o combinaţie de litere şi cifre.

Majoritatea numerelor de înmatriculare ruseşti sunt alcătuite din trei litere, trei cifre şi un cod de regiune (două sau trei litere). Este permisă utilizarea doar a celor 12 litere de alfabet rus care arată exact ca litere latine, astfel încât poliţia rutieră din afara Rusiei nu va avea dificultăţi în interpretarea numerelor atunci când raportează încălcări ale regulilor de către şoferii ruşi.

Cu toate acestea, există suficiente combinaţii prin care este posibil să se construiască numerele plăcuţei de înmatriculare „speciale”. Ruşii sunt extrem de îndrăgostiţi de această practică şi mulţi oameni cred că numerele „speciale” cresc valoarea şoferului în ochii celorlalţi. Uneori, aceste plăcuţe costă mulţi bani şi reprezintă o modalitate de a arăta averea şi puterea celui care deţine maşina.

Cel mai scump număr de înmatriculare din Rusia – 27.000 de dolari

În 2013, din cauza numărului mare de plăcuţe de înmatriculare emise de poliţia rutieră din Moscova, seria „777” a fost introdusă (anterior, Moscova a inclus codurile „77”, „97”, „177” şi „197”, iar recent, „199” şi „799” au fost adăugate).

La câteva zile de la introducerea noii serii, a apărut pe un site o reclamă care vindea plăcuţe de înmatriculare la preţuri foarte mari. De exemplu, „A001AA777” a fost listat la 900.000 de ruble (în jur de 27.000 de dolari la momentul respectiv) şi a fost vândut în 24 de ore.

Numere de înmatriculare „imune” la amenzi?

Unii şoferi mai cred că pot cumpăra anumite numere de înmatriculare care îi fac imuni la opririle poliţiştilor sau la camerele radarelor. Acest lucru este doar parţial adevărat. Este posibil ca unii ofiţeri din afara Moscovei să se gândească de două ori înainte de a opri o maşină cu plăcuţele asemănătoare oficialilor de rang înalt. Însă, la Moscova şi Sankt Petersburg, astfel de numere atrag doar mai mult atenţia – un poliţist din Moscova s-ar putea uita şi mai aproape la o astfel de maşină şi la şoferul acesteia. În orice caz este sigur că un numar de înmatriculare nu poate trece neobservat de camerele din trafic care emit amenzi.

Numerele de înmatriculare privilegiate

Există într-adevăr două combinaţii care sunt atribuite vehiculelor guvernamentale. Primul este „AMP”, fostă abreviere neoficială pentru „Administrarea Miliţiei Ruse”. Acum, acestea aparţin maşinilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi altele organisme de rang înalt.

Al doilea este „EKX”, neoficial tradus „I Drive How I Want” (condus cum vreau), care este rezervat exclusiv maşinilor aparţinând Serviciului Federal de Protecţie. Acesta protejează oficiali de rang înalt, cum ar fi preşedinte, premierul şi şefii principalelor ministere federale.

Aceste două tipuri de plăci nu sunt disponibile pentru cumpărare, nici chiar de pe piaţa neagră.

Unele idei pentru numerele de înmatriculare sunt destul de creative: „M444AO” combină numele lui Mao Zedong cu numărul chinezesc ce simbolizează moartea, sau „C666ET”, care prezintă numele Seth, zeul egiptean al întunericului, împreună cu numărul diavolului, care este deja destul de popular (şi scump).

Există o mulţime de combinaţii de litere care au pur şi simplu un sens ameninţător. „BOP” („hoţ” în rusă) este o combinaţie populară printre oamenii care simpatizează cu cultura criminală. „AYE” („unitate criminală anonimă”) este alta în acest stil.

Numere care promovează cultura „criminală”

În Duma de Stat a existat chiar o iniţiativă de a interzice utilizarea acestor combinaţii pentru că „promovează cultura criminală”, însă nu a devenit lege. Un alt număr cu aspect periculos este „KPA95.” 95 este regiunea Ceceniei, iar partea „KPA” este prescurtare pentru „Kadyrov Ramzan Akhmatovich” – numele lui Ramzan Kadyrov, care conduce Republica Cecenia. „AKM” (o prescurtare a „Kalashnikov-ului automatizat modernizat”) indică faptul că şoferul este la fel de ameninţător ca celebra armă de foc.

Unele plăcuţe de înmatriculare exprimă atitudinea dispreţuitoare a şoferului faţă de alţi şoferi: „XAM”, „OPK” sau „CPY”, însă traducerile pentru acestea sunt destul de obscene.

Persoanele din maşinile rapide au uneori o afinitate pentru plăcuţele de înmatriculare precum „YXY” („woohoo”), „PBY” („ripoff”) sau „PPP” (o imitaţie a sunetului unui motor care se învârte).

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide