O companie germană propune airbag-uri externe pentru maşini cât mai sigure

Autor: Marius Vişan acum 1 an Știri

Compania germană de componente auto ZF a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru a reduce gravitatea accidentelor rutiere. În 2018, fiecare maşină nouă vîndută vine cu mai multe airbag-uri integrate în cabină, însă firma germană lucrează la o caracteristică care îi sporeşte siguranţa: airbag-uri montate şi pe exterior.

Airbag-ul extern a fost dezvoltat doar pentru partea laterală a maşinii. Acesta se declanşează atunci când o maşină este lovită din lateral. Este o tehnologie care diminuează cu 40% gravitatea unui accident, păstrând în mai multă siguranţă ocupanţii maşinii. 

Airbagul exterior este realizat din acelaşi tip de ţesătură ca şi airbag-urile obişnuite, ele fiind umflate cu acelaşi tip de dispozitive. Cu alte cuvinte, o mare parte a tehnologiei există deja, aşa că implementarea nu este atât de departe de realitate. Până la producţia în masă firma germană lucrează pentru a se asigura că airbag-ul nu se declanşează la impacturile minore, cum ar fi cele din parcare cu obiecte mici din jur (un coş de cumpărături din parcarea supermarket-ului, de exemplu).

ZF a instalat pe maşină un radar şi senzori pentru a detecta cu precizie o coliziune iminentă. Airbagul se declanşează în 100 milisecunde pentru a se asigura că acesta este complet umflat înaintea impactului.

„Sistemul necesită capacitatea de a prezice atât direcţia de impact, cât şi locul. Şi trebuie să facă acest lucru în timp util, deoarece chiar şi o mişcare uşoară a vehiculelor în ultimele 500 de milisecunde înainte de impact ar putea face o diferenţă semnificativă „, a explicat dr. Swen Schaub, inginer la ZF.

ZF va începe testarea airbag-ului extern în 2019.

 Comentarii
Inchide