OPEC ia măsuri împotriva scăderii preţului la petrol!

Autor: Dan Vache 18 dec. 2008 Știri auto
OPEC ia măsuri împotriva scăderii preţului la petrol!

Aflată în faţa situaţiei ca petrolul să se ieftinească prea mult, OPEC a luat decizia limitării producţiei de petrol la doar 2,2 milioane de barili pe zi – prin asta menţinându-se la un nivel acceptabil (pentru ei) a preţului barilului, în "pericol" să coboare sub 40 dolari/baril.

Această decizie vine în urma acordului cu Rusia (care nu este mebru OPEC, dar este al doilea furnizor de petrol după Arabia Saudită), prin care ruşii au redus producţia de petrol la numai 600.000 barili pe zi încă din noiembrie. Totuşi, declinul preţului petrolului a continuat, iar pentru 2009 se estimează că se va continua evoluţia pe panta descendentă – criza economică înseamnă că va scădea cererea din domeniul energetic.

Iar OPEC deja se confruntă cu depăşirea cererii, ceea ce duce la apariţia… stocurilor de petrol (petrolul care nu este consumat nu aduce bani…). În plus, nimeni nu mai poate controla evoluţia preţului la baril şi, eventual, prezice valoarea minimă la care se va ajunge, fapt care pune în pericol investiţiile în acest domeniu.

Rămâne la latitudinea voastră să judecaţi dacă sunt sau nu juste deciziile OPEC, pentru împiedicarea ieftinirii petrolului.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide