OPEC: nu va fi o criză a petrolului

OPEC, organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, declară că nu sunt motive de îngrijorare privitor la o nouă criză a petrolului. Ceea ce nu explică deloc de ce preţurile la combustibili cresc peste tot în lume.

OPEC: nu va fi o criză a petrolului OPEC: nu va fi o criză a petrolului

Conform organizaţiei exportatorilor de petrol OPEC, situaţia incertă din Libia (una dintre marile ţări care exportă petrol) nu afectează producţia şi furnizarea "aurului negru". Producţia de petrol s-a cifrat în luna februarie la 30 milioane de barili pe zi, iar aprovizionarea rafinăriilor europene a revenit la cote normale.

Conform unui raport al organizaţiei, foarte curând rafinăriile vor fi capabile să satisfacă cererea fără nici o problemă, pentru o perioadă lungă de acum încolo. Stocurile existente acoperă deficitul de petrol cauzat de stoparea extracţiei în Libia, iar exportatorii de petrol ne asigură că nu e cazul să ne alarmăm.

Totuşi, preţurile în continuă creştere ale combustibililor par să îi contrazică. Nici o problemă, OPEC are un răspuns şi pentru această problemă gravă: totul ţine de speculaţiile de pe marile pieţele internaţionale. Speculaţii care vor trece, iar preţul carburanţilor va coborî aproape la nivelul dinaintea problemelor din Libia - cel puţin aşa susţin oficialii OPEC.

OPEC mai adaugă că estimează o diminuare a cererii la sfârşitul primului trimestru, datorită încălzirii vremii, centralele de termoficare nemaifiind solicitate pentru încălzirea locuinţelor. Aşa încât domeniul transporturilor ar putea beneficia de un surplus de până la 6 milioane de barili pe zi, dacă e nevoie.

Din păcate, OPEC nu poate controla speculaţiile, specialiştii fiind de părere că o scădere a preţurilor combustibililor ar fi de aşteptat cel mai devreme în vară şi numai după rezolvarea problemelor din Libia. Totodată, estimările sunt că preţurile se vor stabiliza la o valoare cu circa 5-10% mai mare faţă de cele de la finalul lui 2010.

CREZI CĂ OPEC ARE DREPTATE ÎN PRIVINŢA SPECULAŢIILOR CU PETROL?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.