Permis auto la 16 ani: Care sunt autovehiculele pe care le poţi conduce

Cei care vor să conducă un autovehicul, dar nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere de altă categorie.

Permis auto la 16 ani: Care sunt autovehiculele pe care le poţi conduce Permis auto la 16 ani: Care sunt autovehiculele pe care le poţi conduce

Cei care vor să conducă un autovehicul, dar nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1 dacă au aproape sau au depăşit vârsta de 16 ani.

Categoria AM pentru cei de 16 ani

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

Pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi pentru permisul AM este necesară vârsta de cel puţin 16 ani fără trei luni.

O altă categorie de permis la care se pot înscrie persoanele de 16 ani este A1

Categoria A1 este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg si triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw.

Pentru această categorie se pot înscrie la şcolile de şoferi cursanţii cu vârsta de minimum 16 ani fără trei luni.

Categoria B1 este şi ea destinată tinerilor care nu au împlinit încă 18 ani

Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roţi,  masa proprie intre 400 kg si 550 kg, prevazute cu motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h.

Vârsta minimă de la care se poate începe şcoala pentru categoria B1 este de 15 ani şi 9 luni.

Modelele care se încadrează în această categorie costă cel puţin 10.000 de euro în România.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.