Reguli noi pentru RCA: tarifele nu mai pot fi schimbate în decursul unui an

Autor: Adrian Mihălţianu 13 nov. 2014 Știri auto
Reguli noi pentru RCA: tarifele nu mai pot fi schimbate în decursul unui an

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurări să schimbe tarifele de primă RCA în mai puţin de 12 luni de la ultima modificare, scrie Ziarul Financiar. În plus, primele vor fi stabilite astfel încât să poate fi acoperite toate obligaţiile contractuale, iar eventualele pierderi nu vor putea fi acoperite din alte forme de asigurare. Norma RCA va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

„Asigurătorii vor avea obligaţia să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziţie înregistrate şi să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanţa politicilor de achiziţie cu obligaţiile asumate prin poliţele încheiate. ASF îşi rezervă dreptul ca, pe baza analizei in­di­catorilor raportaţi, în scopul protejării asiguraţilor sau păgubiţilor, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere“, a spus Cornel Coca Constan­ti­nescu, prim-vicepreşedinte ASF.

Iniţial, proiectul de normă ASF prevedea li­mitarea comisioanelor plă­tite de asigurători bro­kerilor care intermediază poliţe RCA la nivelul de 10%.

Potrivit noilor regle­mentări, intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide