Renault va dezvălui la Paris un concept care consumă sub 2 litri / 100 km!

Autor: Adrian Mihălţianu 02 sept. 2014 Știri auto
Renault va dezvălui la Paris un concept care consumă sub 2 litri / 100 km!

Normele europene privitoare la emisiile de CO2 sunt atât de drastice, încât fabricanţii auto sunt nevoiţi să găsească noi modalităţi de a reduce emisiile raportate la întreg parcul auto, chiar dacă nu apelează la soluţii complet electrice.

“Am dezvoltat un concept realmente interesant”, a spus Laurens Van den Acker, şeful departamentului de design Renault, citat de Autocar. Nu este vorba de o versiune modificată a vreunui produs Renault deja existent, a precizat acesta, pentru că toate platformele existente deja în cadrul grupului sunt prea grele. Pentru a atinge un astfel de consum de carburant, estimat la 1.66 litri/100 km, maşina trebuie să aibă o concepţie nouă, radical diferită de ce se oferă astăzi de către producătorii de volum.

Conceptul, care va fi prezentat la Salonul Auto de la Paris 2014, va fi o îmbinare între un hatchback tradiţional, o maşină sport şi tuşele de design specifice unui crossover. Câte puţin din toate, aşadar, însă este clar că forma maşinii va fi dictată în primul rând de constrângerile aerodinamice. Să ne aşteptăm să arate precum KWID, conceptul prezentat în India? Vom vedea…

Nu ştim dacă bordul va arăta aşa, dar putem fi siguri că va fi cât mai eco posibil

Nu ştim deocamdată nici dacă vorbim de un hibrid plug-in, însă după toate probabilităţile e vorba de o motorizare pe benzină pusă pe o caroserie uşoară, combinată cu un tip de propulsie suplimentar (Peugeot apelează, de exemplu, la nişte pompe hidraulice în cazul conceptului Peugeot 2008 Hybrid Air, care măresc puterea motorului de 1.2 litri de la 82 de CP la 113 CP, în timp ce consumul mediu este de 2.2 litri/100 km).

Rămâne de văzut şi dacă Renault va apela la soluţiile BMW, care a dezvoltat de la zero un întreg proces tehnologic pentru a construi maşinile sale electrice, pentru că ar fi foarte interesant ca ideile din spatele unui i3, de exemplu, să fie aplicate la o maşină cu motor cu combustie internă de cilindree mică – preţul ar fi mult mai mic decât al unei maşini electrice, iar emisiile de CO2 şi de noxe ar respecta normele europene cu mai mare uşurinţă. Pentru asta însă, indiferent de ce anume va prezenta Renault la Paris 2014, va fi nevoie nu doar de un concept, ci şi de uzine complet noi, în stilul BMW. Până în 2020, când se anunţă a intra în producţie maşina de serie inspirată de acest concept, mai avem de aşteptat…

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide