Un ARO 240 din Canada primeşte o recondiţionare care reaprinde pasiunea colecţionarilor – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 05 iul. 2019 Știri auto

Comunitatea iubitorilor mărcii ARO este destul de unită. Chiar şi cea de peste ocean. Pagina de Facebook ARO USA postează constant imagini cu maşina românească aflată pe tărâm american aparţinând unor diverşi colecţionari. 

Cea mai recentă postare arată un model ARO 240 proaspăt recondiţionat. Proprietarul scrie că modelul, fabricat în anul 1978, a primit câteva upgrade-uri: un nou spoiler faţă, troliu, anvelope noi, noi arcuri spate, banchete noi, fluidele au fost înlocuite, iar carburtorul a fost curăţat.

Este interesant să aflăm că această maşină încă mai este respectată, în unele cazuri primind mai multă atenţie de la proprietarii străin, decât aici în ţară. 

Scurtă istorie a mărcii ARO 

ARO a fost un producător de vehicule de teren din Câmpulung-Muscel. Şi-a început producţia în 1957 şi a produs peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 ţări. Înainte de anul 1989 aproximativ 90% din producţie a fost exportată.

Modelul din imagine face parte din seria 24, şi a apărut oficial în anul 1972, inginerii români inspirându-se după FIAT Campanola, care la rândul sau a fost inspirat după Jeep Wilys. Există dovezi că acest model ar fi apărut încă din anul 1969, probabil acelea fiind modele de teste.

Aro 240 – primul model cu suspensie independetă

Primul model al seriei a fost 240, un model decapotabil, cu 2 usi, prelata, suspensie independenta, la partea faţă, cutie de viteze cu 4 trepte, cutie transfer, tracţiune integrală, motor de 2500 cmc, 75 cp, deşi primele modele aveau motor de la IMS 461.

Suspensia independentă era o noutate pe autovehicule de teren la acele vremuri. Exporturile au început după anul 1973, însă modelele de export aveau alte motoare pentru a corespunde normelor de poluare. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide