Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (II)

Nu lua credit sau leasing pentru o maşină decât dacă produce în schimb la fel de constant. Adică te transportă zilnic pe distanţe medii şi lungi pe care nu ai alternative la fel de utile, iar la destinaţie câştigi.

Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (II) Cum ar trebui să ne alegem maşina - sfaturi (II)

www.buhnici.ro - informaţie gratis despre lucrurile care contează

În editorialul de data trecută am început să dau exemple practice de maşini care se potrivesc necesităţilor de bază. Acum vă spun câte ceva şi despre maşinile care, pentru cei mai mulţi dintre noi, sunt doar un vis.

- Maşinile sport

Sunt oricând o idee bună dacă eşti tânăr la trup şi suflet, dar ai şi banii să le întreţii. Sunt maşini de timp liber care nu au ce căuta în traficul urban, unde le uzezi înainte de vreme. Adică rămân mai degrabă "a doua" maşină.

- Clasa mare (E-Klasse, Seria5, Audi A6).

Nu o să vezi tineri în tricou conducând aşa ceva în occident. Sunt, în general, maşini de profesionişti. Avocaţi, doctori, notari, manageri. Sunt maşini de statut, care arată că omul acela a făcut şi susţine o carieră îndelungată şi serioasă.

Uneori sunt conduse chiar şi ele cu şofer angajat. Nu fac slalom în trafic şi nu dau flash-uri, nu se grăbesc decât rareori şi au itinerariul planificat după o agendă strictă.

- Limuzinele spun ceva deosebit despre proprietar.

În mod normal, acestea sunt maşini de statut, care se folosesc după un anume ritual. Pasagerii poartă de cele mai multe ori costum şi stau pe locurile din spate. Au ajuns la o poziţie socială înaltă, sunt de obicei lideri şi au o avere recunoscută. Şoferii angajaţi le păstrează în stare impecabilă şi le parchează întotdeauna în parcări, nu pe trotuar sau în stradă, cu avariile pornite.

În general, la noi arată derapajul noii burghezii. Bărbaţi care au parvenit de curând şi ţin să o arate conducând personal un S-Klasse, un Seria7 sau un A8, dar pe care, de multe ori, nu au bani să le spele, darămite să le repare.

---------------------------------------------------------------

Sunt doar câteva exemple şi poate am exagerat pe alocuri, însă cred că aţi prins ideea. Nu militez pentru cumpărarea unor maşini ieftine sau scumpe. E normal să îţi doreşti mai mult şi mai bine, dar nu cred că ţi-ar pica bine la CV să rămâi fără maşină pentru că nu ai mai avut bani de rate, casco, revizii sau o avarie consistentă.

Dacă nu vrei să dai faliment ruşinos în faţa vecinilor, respectă o regulă simplă: nu cumpăra maşina cu toţi banii din casă, plus ceva luat cu împrumut. Cheltuieşte pentru achiziţie doar maximum jumătate din economii. Nu lua credit sau leasing pentru o maşină decât dacă produce în schimb la fel de constant. Adică te transportă zilnic pe distanţe medii şi lungi pe care nu ai alternative la fel de utile iar la destinaţie câştigi.

Că ai acum echivalentul în bani al unei maşini noi sau second hand, nu ar trebui să te facă să te simţi obligat să îţi şi iei. Chiar şi câteva mii de euro pot fi începutul unei afaceri care să aducă mai târziu statutul unui pasager pentru locul din dreapta spate într-o limuzină de lux.

Pe atunci vei fi deja milionar pentru că ai refuzat să fii comod cu nişte ani în urmă şi ai investit... poate chiar într-o reţea de aprozare cu legume româneşti. Sigur au căutare.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.