Editoblog 10 noiembrie 2007

Jurnaliştii europeni vor desemna în scurt timp laureata mult-râvnitului trofeu "Maşina Anului 2008 în Europa". Titulatură care deja înseamnă foarte mult pentru producători.

Editoblog 10 noiembrie 2007 Editoblog 10 noiembrie 2007
A ajuns să însemne atât de mult încât juriul să poată fi influenţat de constructorii auto? Nu este exclus, miza foarte mare nu înlătură aplicarea sintagmei "scopul scuză mijloacele", ştiut fiind că acest trofeu contribuie în mod semnificativ la succesul vânzărilor unui model pe piaţa europeană.

Din 32 de modele eligibile, au intrat în cursa pentru trofeul "European Car of the Year 2008" doar şapte. Interesantă decizia jurnaliştilor europeni de a considera o familie SUV-urile Mitsubishi Outlander, Peugeot 4007 şi Citroen C-Crosser (practic, maşini cu mici diferenţe estetice), însă KIA c'eed şi Hyundai i30 au fost tratate ca modele separate, deşi se află în aceeaşi situaţie.

Rezultatul: KIA c'eed a ajuns printre cele şapte finaliste - deci putem suspecta nişte jocuri de culise de tipul "din două coreene, măcar una să aibe şanse". De ce nu s-a procedat la fel şi în cazul modelelor Volvo V70 şi XC70, care sunt diferenţiate mai mult pe plan tehnic şi vizual? Poate pentru că şansele suedezilor erau extrem de mici, în timp ce c'eed şi i30 sunt modele de volum, care vor avea vânzări mult mai mari.

De interese am putea vorbi şi în cazul selecţiei celor 32 de modele eligibile (care sunt, de fapt, 33, dacă pe Mitsubishi Outlander îl separăm de confraţii francezi). Jumătate dintre modelele avute în vedere sunt din afara Europei: nu mai puţin de 10 din Japonia, 4 din USA şi 3 din Coreea, în timp ce europencele sunt dominate, după cum era de aşteptat, de industria auto germană, cu 7 modele, urmată de Franţa cu 4 modele, Italia cu două şi Anglia, Suedia şi Cehia cu câte un model.

Cel puţin în cazul lui Daihatsu Materia, Jeep Patriot sau SsangYong Actyon putem vorbi doar de figuraţie, şansele acestor modele de a ajunge în finală fiind, practic, nule încă de la început - însă figuraţia în lista acestei competiţii înseamnă un plus de imagine. Mic, dar tot plus rămâne.

Din partea japonezilor nu vorbim neapărat despre o surpriză, decât poate la nivelul supremaţiei în faţa germanilor, pe continentul acestora din urmă. Eventual am putea să ne mirăm că a fost aleasă ca eligibilă Mazda CX-7 şi nu Mazda6, care ar fi avut mult mai multe şanse (probabil chiar mai multe decât "vărul" de platformă tehnică Ford Mondeo). Dar, oricum, cei de la Mazda pot fi mulţumiţi, pentru că, din două modele eligibile, unul este pe lista celor şapte din finală, şi anume Mazda2.

Mazda nu este singurul exemplu de producător cu două modele eligibile: Fiat a avut 500 şi Bravo, Jeep - Patriot (?) şi Wrangler, , Peugeot - 308 şi 4007, iar Renault - Laguna şi Twingo. Nissan a avut chiar trei modele eligibile - Quashqai, X-Trail şi Tiida. Doar Jeep şi Renault nu au avut parte de "lozul câştigător", restul brandurilor cu mai multe modele eligibile intrând în finală. Obiecţii?

Din partea americanilor chiar nu e cazul - simplul fapt că printre modelele eligibile s-au numărat Dodge Nitro sau, surprinzător, Jeep Patriot este suficient pentru planurile concernului Chrysler (de care aparţin Dodge şi Jeep) de a se extinde pe plan european.

Însă faptul că Renault, un obişnuit al podiumurilor acestei competiţii, a rămas pe dinafară este o lovitură grea pentru Ghosn. Clio II şi Megane II au câştigat acest trofeu în 2006, respectiv 2003, iar precedenta generaţie Laguna a obţinut un loc doi în 2002 (asta ca să vorbim doar de rezultatele Renault în noul mileniu). Însă acum, noua Laguna, anunţată cu surle şi trâmbiţe, nu a intrat nici măcar în finală (deşi putea fi aleasă în detrimentul lui Twingo). Francezilor nu le rămâne decât să re bazeze pe notorietatea rezultatelor EURO N-CAP. Sau să se bucure că măcar Nissan a intrat în finală.

Şi iată cum, din cele şapte modele finaliste, pentru cinci dintre ele metoda "din două poate rămâne unul" a funcţionat - doar Ford Mondeo şi Mercedes C-Class se pot "mândri" că au ajuns aici strict datorită notorietăţii de maşini germane, fără a fi nevoie de alte artificii ajutătoare. Oricum, cele şapte finaliste arată politically correct. Chiar foarte corect. Deci cine ar avea mai multe şanse la marele titlu?

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.