George Buhnici despre norul de cenuşă din Europa

Nici măcar atentatelele de la 11 septembrie nu au pus la sol atâtea avioane cum a făcut un vulcan cu nume imposibil de pronunţat din Ţara Gheţurilor.

George Buhnici despre norul de cenuşă din Europa George Buhnici despre norul de cenuşă din Europa

www.buhnici.ro - informaţie gratis despre lucrurile care contează

Pentru pasionaţii de aviaţie sunt zilele unor premiere ciudat de interesante. Nu trebuie decât să cauţi pe internet un site care oferă imagini radar de deasupra Europei. E pustiu! Prin comparaţie, într-o zi normală, pe continentul nostru se desfăşoară zilnic peste 28.000 de curse comerciale, iar cerul pare o broderie de trasee. Miile de avioane şi milioanele de călători pun în mişcare industrii într-o economie, care funcţionează după ora exactă.

Este erupţia aceasta o premieră? În nici un caz. Erupţia devastatoare din secolul 19 din insula Krakatau din Indonezia a fost mai mare. În anitichitate, muntele Vezuviu a îngropat un întreg oraş şi în secolul al 17-lea, o serie de erupţii din Peru până în Pacificul de Sud au blocat lumina solară şi au trimis Pământul la un pas de era glaciară. Se spune chiar că revoluţia franceză de la 1789 a venit după o foamete provocată de distrugerea culturilor timp de doi ani tot de erupţia lui Eyjafjallajokull.

Dar în această epocă a comerţului global care leagă planeta pe calea aerului, erupţia islandeză are implicaţii care subliniază vulnerabilităţile lumii moderne.

Industria aeronautică a declarat că a pierdut 200 milioane dolari pe zi, din anulări - fără să menţioneze costurile cu schimbările biletelor pentru pasagerii duşi la limita răbdării, pentru salariile propriilor angajaţi care acum nu mai produc nimic, pentru taxele aeroportuare pentru aeronavele puse la sol departe de casă.

Şi totuşi, totul nu este decât cenuşă. Spunea un om de ştiinţă într-un documentar de la TV că suntem pe Terra precum praful de pe o portocală. Dai cu degetul şi s-a dus civilizaţia umană. Cam aşa stau lucrurile dacă te ridici deasupra cotidianului şi priveşti de sus. Ne luăm zilnic într-un maxim serios, planificăm totul ca şi cum ziua de mâine ne este garantată, pretindem naturii şi nouă înşine prea mult. Sfârşitul capitalismului perfect sincronizat va veni atunci când cineva stinge lumina pentru zece minute.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.