Idee pentru campania electorală: promiteţi că scădeţi preţul la carburanţi!

Dacă în America se poate, de ce nu s-ar putea şi la noi? Rivala lui Obama la preşedinţia Statelor Unite ale Americii a promis că galonul de benzină va ajunge din nou sub 2 dolari. Presupun că şi la noi ar fi uşor pentru candidaţi să promită că litrul de benzină va coborî sub 4 lei, nu?

După ce americanii au înregistrat o premieră istorică prin alegerea primului preşedinte de culoare, Barrack Obama, sunt mulţi care consideră că este foarte posibil să mai asistăm la un lucru inedit peste ocean: primul preşedinte femeie.

Candidata republicanilor, Michell Bachmann, a afirmat recent în faţa publicului că, în administraţia sa, se va ieftini benzina: "În ziua în care preşedintele a devenit preşedinte, benzina costa 1,79 USD/gallon. Uitaţi-vă ce se întâmplă azi. Cu preşedintele Bachmann, veţi vedea că preţul benzinei va reveni sub 2 dolari barilul. Este o certitudine".

Ei bine, singura mea certitudine este că afirmaţia doamnei este doar o promisiune electorală. Nu ştiu dacă gogonată, dar realitatea ultimelor luni mi-a arătat că interesele petroliştilor pentru profituri exagerate sunt mai mari decât interesele guvernelor pentru binele cetăţenilor.

În plus, am aflat cu stupoare că doamna candidat este o susţinătoare a exploatării noului zăcământ petrolier descoperit taman într-o zonă protejată din Alaska, şi anume Arctic National Wildlife Refuge. În numele voturilor suplimentare, hai să distrugem o rezervaţie naturală, nu, doamna Bachmann?

La ora actuală, preţul mediu al galonului de benzină în SUA se cifrează la peste 3,5 USD/gallon, deci o reducere cu aproape jumătate a acestei sume consider că este imposibilă, afirmaţie sprijinită şi de specialişti, care aduc multe contraargumente.

Dar, dacă până şi în America politicienii îşi permit astfel de promisiuni gogonate, pardon, optimiste, de ce nu s-ar întâmpla asta şi la noi?

Un litru de benzină e aproape 5,5 lei - dacă aş candida la preşedinţie, nu m-ar durea gura să promit că poate coborî sub 4 lei, poate chiar aproape de 3 lei. Aş avea un milion de potenţial votanţi de partea mea? Evident, ce şofer nu şi-ar dori combustibili mai ieftini?

Iar, dacă aş fi întrebat CUM aş putea să îmi ţin această promisiune, mi-aş pune şefii de campanie să născocească nişte planuri fantasmagorice, să vrăjească lumea cu proiecte şi idei bombastice, totul pe fondul impresiei că i-aş putea ţine pe petrolişti în frâu după bunul plac.

Aşadar, pariurile sunt deschise - ce credeţi:

CINE VA FI PRIMUL CADIDAT CARE VA PROMITE IEFTINIREA CARBURANŢILOR LA NOI?

P.S.

Şi, dacă tot suntem la exemple electorale americane, aştept să văd mijloacele de transport ale candidaţilor la preşedinţie. Le sugerez să arunce un ochi la achiziţia lui Obama: un super-autocar de 1,1 milioane USD, poreclit "Stagecoach".

Stagecoach - super-autocarul de peste 1 milion USD al lui Obama de pe tare.ro

Atâta doar că, în cazul românilor, nu cred că trebuie să ne temem de atacuri cu arme de foc şi bombe. La noi e suficient un blindaj anti ouă stricate, roşii mucegăite şi pietre. Şi o bună anti-fonare împotriva ocărilor populaţiei.

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.