5 motive pentru care trebuie să porţi întotdeauna centura de siguranţă

Autor: Iulian Dnistran 30 mai 2014 Părinte la volan
5 motive pentru care trebuie să porţi întotdeauna centura de siguranţă

Cu toate că ne credem europeni şi suficient de civilizaţi, există încă un număr generos de şoferi care respectă cu sfinţenie regulile de circulaţie atunci când conduc în străinătate, dar care uită tot ce au învăţat la şcoala de şoferi imediat după ce au trecut graniţa înapoi în România.

Aşa că de ce în străinătate e ok să porţi centura, iar în România nu? Dacă te uiţi la statistici, o să afli că – dacă ar fi voie – ar fi mai ok să nu porţi centura în Vest, fiindcă acolo rata mortalităţii în accidente rutiere este mai mică decât în România.

Din fericire, însă, este obligatoriu să porţi centura de siguranţă atât în România, cât şi în străinătate. Pe lângă evitarea unei amenzi usturătoare, purtarea centurii are rolul de a-ţi proteja viaţa într-un accident. Iată, aşadar, cinci motive pentru care ar trebui să respecţi cu sfinţenie legea care a fost gândită  pentru ca tu să ajungi acasă într-o bucată.

1. Centura păstrează pasagerii în interiorul maşinii.

Vorba că e mai sigur să fii aruncat din maşină în cazul unui accident decât să rămâi înăuntru e cât se poate de greşită. Conform studiilor, pasagerii care sunt aruncaţi din maşină în timpul unui accident sunt supuşi unui risc de moarte de patru ori mai mare decât dacă ar rămâne înăuntru, protejaţi de centură.

2. Are grijă de cele mai importante părţi ale corpului.

Centurile de siguranţă au fost gândite pentru a se sprijini de cele mai rezistente părţi ale corpului omenesc – toracele şi şoldurile. Adică locurile în care trăiesc inima şi plămânii, printre altele.

3. Distribuie forţa impactului.

Dacă nu porţi centura de siguranţă, în cazul unui accident o să te loveşti foarte tare într-un singur loc. Dacă porţi centura, forţa impactului o să fie distribuită în mod egal de-a lungul centurii, iar tu nu o să te loveşti de volan sau bord.

4. Încetineşte corpul.

În loc să te loveşti brusc de ea, centura modernă de siguranţă acţionează ca un fel de frână pentru corp, încetinindu-l treptat.

5. Protejează creierul şi coloana vertebrală.

Pe lângă inimă şi plămâni, centura de siguranţă ajută foarte mult la protejarea creierului şi a coloanei vertebrale, prin păstrarea corpului într-o poziţie relativ fixă, departe de obiectele contondente care te-ar putea răni. În ajutorul capului vine şi airbag-ul, care a devenit de multă vreme o dotare standard la toate maşinile. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide