Cât de importantă este siguranţa copiilor tăi?

Autor: Andrei Ştirbu 30 mai 2014 Părinte la volan
Cât de importantă este siguranţa copiilor tăi?

Copii sunt curioşi. Şi mult mai îndrăzneţi decât adulţii. Şi stau mult mai rău decât adulţii la evaluarea riscurilor. Pe de altă parte, cei mici sunt şi mai sensibili, iar acest mix de atribute ar trebui să reprezinte pentru părinţi un factor decisiv în alegerea maşinii pe care o împart cu cei mici. Iată câteva dintre sistemele pe care producătorii le-au creat cu gândul la siguranţa celor mici şi, impicit, la liniştea ta. 

Sistem de blocare al portierelor din spate

Pe lângă sistemul (centralizat sau nu) de blocare convenţional, producătorii de maşini au prevăzut portierele spate cu un sistem de blocare care permite deschiderea lor doar din exteriorul maşinii. În felul acesta, pasagerii din spate nu vor putea părăsi maşina decât abia după ce şoferul (sau pasagerul din faţă) vor opri maşina în siguranţă, vor coborî şi le vor deschide portiera. 

Sistem de blocare al geamurilor spate

În timp ce maşinile care nu dispun de geamuri electrice se folosesc de un sistem de tip manivelă (destul de dificil de operat de către copii), cele augmentate cu un sistem electric de deschidere al geamurilor pot fi foarte… la îndemâna celor mici. Tocmai de aceasta producătorii auto adaugă, în „panoul de comandă” al geamurilor situat în proximitatea şoferului, un buton în plus, a cărui apăsare anulează funcţionalitatea butoanelor din partea din spate. În acest fel, doar şoferul poate acţiona geamurile spate. 

ISOFIX

ISOFIX este un sistem de ancorare (al scaunelor pentru copii) direct de şasiu. Astfel, în momentul unui impact, sistemul ISOFIX se asigură că scaunul copilului rămâne în poziţia şi nu este proiectat înspre în faţă. Acest sistem şi-a confirmat eficienţa şi în cadrul testelor pe care ADAC (entitatea germană în evaluarea normelor de siguranţă auto) le-a creat din momentul apariţiei ISOFIX (în 1997).

Scaunele pentru copii

Dacă tot am vorbit de ISOFIX, e bine să menţionăm şi importanţa crucială pe care o joacă scaunele pentru copii în momentul unui impact. Poate că nu e locul pe care îl iubesc ei cel mai mult (cărui copil îi place să fie „înhămat” într-un scaun şi ţintuit acolo timp îndelungat?) şi sperăm că nu vei afla niciodată cât de rezistent este în cazul unui incident nedorit, însă scaunul pentru copil este un element pe care trebuie să-l tratezi cu cea mai mare seriozitate. Urmează întru totul indicii de masă şi dimensiuni – poate că la scutece poţi să-i mai fentezi, dar aici e cât se poate de serioasă treaba.

Airbag-urile laterale

Aşa cum se întâmplă şi în viaţă, năpasta vine de unde te aştepţi mai puţin – în cazul şoferilor, din lateral. Atunci când te uiţi pe lista de echipări pe care maşina ta le poate avea, pune-le pe cele legate de siguranţă pe un loc cât mai sus. Jantele mari au şi ele un rol, însă este unul estetic şi în niciun caz de o mai mare importanţă decât un airbag lateral. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide