FIA se gândeşte la un campionat mondial de maşini electrice

Jean Todt a declarat că oficialii FIA se gândesc să implenteze cât mai repede un regulament care să permită crearea unui campionat special, dedicat strict maşinilor electrice. Oare vorbim de Formula 1 electrică a viitorului?

FIA se gândeşte la un campionat mondial de maşini electrice FIA se gândeşte la un campionat mondial de maşini electrice

Federaţia Internaţională Auto urmăreşte cu foarte mare interes trendurile din industria auto. Prin urmare, Jean Todt este unul dintre cei mai mari susţinători ai modei "downsizing", fiind cel care a contribuit cel mai mult la planurile de introducere a motoarelor turbo în patru cilindri în Formula 1, începând cu 2013.

Mai nou, acelaşi personaj vorbeşte de interesul celor de la FIA pentru un campionat dedicat maşinilor electrice, fiind sprijinit de Burkhard Goeschel, fostul director tehnic BMW, actualmente director al comisiei FIA pentru competiţiile cu autovehicule electrice.

Nu vorbim doar de nişte zvonuri, deoarece în aceste planuri este implicată chiar şi Uniunea Europeană, prin comisarul european pe probleme de industrie Antonio Tajani. Lucru, de altfel, de înţeles, Cosmisia Europeană având tot interesul să popularizeze maşinile electrice în rândul europenilor, mai ales dacă ne gândim la obiectivele pentru anul 2050.

Interesant, primii paşi în crearea unor competiţii pentru maşini electrice au fost făcuţi deja - de exemplu în Trofeul Andros există o secţiune dedicată maşinilor cu propulsie electrică, iar, în curând, în Marea Britanie se va startul unui campionat EV Cup. Totuşi, acestea nu sunt competiţii recunoscute în mod oficial de către FIA, prin urmare şi notorietatea lor este mult mai mică.

Jean Todt lasă să se înţeleagă că planurile FIA sunt grandioase, fiind vorba chiar de un campionat paralel cu cel de Formula 1, dar conceput pentru monoposturi cu propulsie strict electrică. Mai mult, se speră că un astfel de campionat va avea cât mai multe etape pe toate continentele şi că va atrage cât mai mulţi constructori, în principal cei care au planuri pentru maşini electrice de serie foarte mare.

Până la finalul acestui an este aşteptat un proiect pentru această idee de campionat de Formula 1 pentru maşini electrice, fiind de pus la punct o mulţime de aspecte tehnice, dar şi multe care ţin de nivelul de atractivitate al acestui tip de maşini pentru public - de exemplu, una dintre problemele ridicate ţine de zgomotul pe care aceste maşini ar trebui să îl producă...

Se pare că "micul Napoleon" Jean Todt vrea cu tot dinadinsul să demonstreze că va face mai multe decât predecesorul său Max Mosley. Evident, acuzaţiile la adresa lui Todt nu au întârziat să apară, unele voci spunând că producători precum Renault sau BMW ar fi avantajaţi de un astfel de campionat, datorită progresului tehnologic pe care îl au în domeniul maşinilor electrice.

Cel mai important, însă, rămâne faptul că FIA, sprijinită de Uniunea Europeană, vrea să se alinieze cât mai repede normelor ecologice, ceea ce ar putea avea o influenţă extrem de mare asupra viitorilor clienţi de maşini nepoluante.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.