LIVE: Audi câştigă la Le Mans 24 h, dar Toyota ajunge pe podium!

Autor: Adrian Mihălţianu 23 iun. 2013 Alte sporturi

Mai era doar o oră până la finalul cursei de 24 de ore de la Le Mans, iar Toyota încă lupta cu şanse mari pentru două locuri pe podium. Din păcate pentru fanii mărcii japoneze, o repriză de ploaie a luat prin surprindere pilotul francez aflat în acel moment în cursă pentru Toyota, iar acesta a ieşit în decor, oprindu-se în zidul de anvelope de pe margine. Din fericire nu s-a repetat drama de ieri, care a dus la moartea pilotului danez Allan Simonsen, însă Audi a profitat de ocazie şi şi-a întărit conducerea în clasament, ocupând în final prima şi a treia poziţie pe podium.

Aşa arată maşina învingătoare la Le Mans 24 de Ore 2013!

De altfel, reprizele intermitente de ploaie au fost actorul principal al celui de-al 90-lea eveniment Le Mans 24h, forţând piloţii să reintre la boxe de foarte multe ori pentru a schimba slick-urile cu pneurile de ploaie. Alternativa, aşa cum au simţit-o pe pielea lor destui piloţi, a fost pierderea aderenţei şi ieşirea în decor. Pe de altă parte, defecţiunile tehnice neaşteptate au dus la răsturnări de situaţie: Audi-ul nr. 1, care conducea detaşat cursa în prima parte, a fost nevoit să petreacă circa 43 de minute la boxe din cauza unui alternator defect – o defecţiune rară, care a necesitat o intervenţie pe măsură. Defecţiunea venea după dejantarea spectaculoasă suferită de Audi-ul cu numărul 3, care a fost nevoit apoi să recupereze decalajul dintre el şi cele două maşini Toyota instalate pe locurile 2 şi 3.

Pe timp de ploaie, toată lumea intră precipitat la boxe.

La clasa LM P2 s-au impus maşinile Morgan-Nissan, în timp ce nou revenitul Alpine a dezamăgit, clasându-se pe penultimul loc. Două maşini Porsche 911 RSR şi un Aston Martin Vantage V8 şi-au împărţit podiumul la clasa LM GTE Pro, în timp ce la clasa LM GTE Am, podiumul a fost ocupat de Porsche 911 GT3 RSR şi două Ferrari 458 Italia – aici, echipa Dempsey Del Piero – Proton a fost cea mai iubită de public, datorită actorului cunoscut pentru Anatomia lui Grey. Din păcate, au reuşit doar o clasare pe poziţia a patra a clasei.

Vorbim despre o cursă care nu se rezumă însă doar la ceea ce se vede la televizor. Este vorba de o sărbătoare a pasiunii faţă de maşini şi faţă de motorsport. Aşa cum fusesem prevenit, la Le Mans, atmosfera este diferită de cea de la cursele de DTM sau Formula 1 – iar faptul de a o vedea de la faţa locului măcar o dată în viaţă ar trebui să fie o prioritate pentru orice om care spune că iubeşte maşinile!

Însă sunt multe alte detalii care ţin de culisele motorsportului şi care fac diferenţa într-o astfel de cursă. Căci, aşa cum spunea şi un banner care anunţa revenirea Porsche la Le Mans anul viitor, casa e acolo unde-ţi stă inima.

Despre ele, într-un articol viitor din seria deplasării ProMotor la Le Mans 24 h, cu ajutorul Michelin!

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide