Mazda 787B se întoarce la Le Mans după 20 de ani

Anul 2011 marchează a 20-a aniversare a victoriei Mazda în cadrul celei mai dificile curse de anduranţă, Le Mans 24 de ore.

Mazda 787B se întoarce la Le Mans după 20 de ani Mazda 787B se întoarce la Le Mans după 20 de ani

În 1991 Mazda a devenit primul şi singurul constructor japonez care a câştigat cursa. Pentru aniversarea din acest an şi la invitaţia organizatorilor, Automobile Club de L'Ouest (ACO), Mazda va face o demonstraţie cu modelul câştigător, Mazda 787B, pe circuitul Sarthe din Le Mans, Franţa, sâmbătă, 11 iunie 2011, înainte de începerea cursei de 24 de ore.

Cea de-a 79-a cursă de 24 de ore Le Mans este programată să înceapă la ora 15:00, ora locală, sâmbătă, 11 iunie, şi se va încheia la aceeaşi oră, ziua următoare. 787B îşi va începe demonstraţia la ora 12:30 şi ulterior va lua parte la Parada Piloţilor, organizată vineri 10 iunie în centrul oraşului Le Mans.


Mazda 787B a fost primul şi singurul model japonez cu motor rotativ care a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans. Dezvoltat de Mazda împreună cu Mazdaspeed, divizia care a gestionat programul de curse Mazda, modelul 787B are un şasiu conceput să satisfacă reglementările tehnice ale Grupei C de pilotaj şi a fost propulsat de un motor rotativ cu patru rotoare, care dezvoltă 700 de CP. Din cauza unei schimbări în regulamentul cursei, anul 1991 a fost ultimul în care un model echipat cu motor rotativ a mai putut participa în cursa de 24 de ore de la Le Mans. După 17 ani de efort, aceasta a fost singura şansă ca Mazda să-şi îndeplinească obiectivul mult dorit, de a câştiga la Le Mans. Victoria de la Le Mans nu a fost un succes reputat doar de Mazda, ci a fost rezultatul anilor lungi de muncă ai Mazdaspeed, ai şoferilor, ai furnizorilor şi ai tuturor celor implicaţi.

Takashi Yamanouchi, Director Reprezentativ, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, Preşedinte şi CEO Mazda a declarat: "Mazda a fost fondată plecând de la dorinţa "de a nu ne opri niciodată din provocări". Acest spirit apropie angajaţii Mazda Group de peste tot din lume şi ne inspiră să ne atingem obiectivele ambiţioase pe care ni le propunem. Exact acum 50 de ani Mazda a început dezvoltarea motorului rotativ. Drumul parcurs de la început până la victoria Le Mans din 199, şi până la programul actual al tehnologiilor SKYACTIV este construit pe baza spiritului competitiv. Anul 2011 va fi un nou an de referinţă pentru întregul grup Mazda, când vom intra în era SKYACTIV, prin introducerea autovehiculelor de generaţie viitoare."

Din 1991, modelul câştigător Mazda 787B a fost expus la Muzeul Mazda de la Hiroshima, Japonia. În pregătirea demonstraţiei pentru Le Mans, Mazda 787B a fost readus la condiţiile normale de pilotaj, pentru prima dată de la revizia de după cursa din 1991. Recondiţionarea a fost realizată de actualii angajaţi Mazda care au participat la proiectul original Le Mans Challenge alături de inginerii Mazda de la divizia de proiectare Mazda E&T. Modelul 787B restaurat a fost testat de unul dintre cei mai buni piloţi Mazda, iar performanţa lui a fost confirmată de foştii piloţi de teste Mazda, Yoshimi Katayama, Takashi Yorino and Yojiro Terada, la circuitul Mazda Mine, în vestul Japoniei.

Ca parte a festivităţilor aniversării de 20 de ani, mai mulţi membrii ai echipei Mazda din 1991 se vor întoarce la Le Mans. Şoferului câştigător, Johnny Herbert (Marea Britanie) i se vor alătura şi şoferii Mazda din 1991 David Kennedy (Irlanda), Pierre Dieudonné (Belgia), dar şi alţi membri ai echipei.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.