VIDEO: Cum arătau cursele de maşini în România comunistă

Autor: Iulian Dnistran 23 ian. 2015 Alte sporturi

E foarte adevărat că în timpul comunismului cultura auto din România a suferit cea mai mare cădere din istorie, însă tot au existat câţiva nebuni frumoşi care au ţinut neapărat să participe la curse. De fapt, unii dintre ei s-au aventurat în lumea monoposturilor. Sună ireal, nu? Ei bine, ai mai jos câteva videoclipuri care dovedesc că românii au maşinile în sânge.

Înainte de venirea comunismului la putere în România, ţara noastră a fost printre primele state din lume care au avut maşini pe şosele, precum şi un început promiţător al presei auto. Mai mult, înainte de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la Bucureşti se construiau modele Ford, iar Automobil Clubul Român organiza frecvent curse pentru pasionaţii doritori de adrenalină.

Ei bine, după terminarea războiului şi schimbarea puterii, lucrurile s-au schimbat în rău. De-a lungul anilor petrecuţi sub comunism, România a ieşit, treptat, din rândul ţărilor care aveau o cultură auto dezvoltată frumos. Importurile de maşini au fost restricţionate, iar presa auto de specialitate era cenzurată şi extrem de laudativă la adresa automobilelor construite în interiorul graniţelor. 

Dar, chiar şi aşa, câţiva nebuni frumoşi nu au vrut să renunţe la pasiunea lor pentru curse şi au concurat cu maşinile pe care le aveau la îndemână. Mai exact, Dacii, Oltcituri şi ARO-uri, dar şi monoposturi făcute cu piesele disponibile la acea vreme pe piaţa închisă a Republicii. Oameni ca Ovidiu Mazilu, Ludovic Balint, Sabin Munteanu, Nicu Grigoraş şi Andrei Bellu.

Ştiu că acest text pare scris de cineva care a trăit acele vremuri, dar adevărul e că am făcut ochi în ultimele luni ale lui Ceauşescu pe Pământ. Dar, din fericire pentru mine, am dat de pagina de Facebook numită „Istoria Motorsportului din România”, unde sunt publicate aproape în fiecare zi fotografii cu maşinile, camioanele, motocicletele şi oamenii care au animat scena sporturilor cu motor din România aflată sub comunism.

Tot acolo am descoperit şi canalul de YouTube al utilizatorului Fassel Egon, unde am găsit câteva videoclipuri filmate în anii ’80, din păcate fără sunetul original, dar care joacă rolul unei capsule a timpului.

Pe de-o parte, sunt bucuros că nu am prins acele vremuri (din motive evidente), dar pe de altă parte mi-ar fi plăcut să experimentez pe pielea mea scena curselor din Republica Socialistă România.

VIDEO:

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide