TOP 10 cei mai tineri piloţi debutanţi în Formula 1 din toate timpurile

Autor: Andrei Ştirbu 20 aug. 2014 Formula 1

Locul 5 – Esteban Tuero

În privinţa debutului pilotului argentinian Esteban Tuero au existat suspiciuni: în ciuda faptului că avea un contract semnat cu Minardi, Tuero nu reuşise să treacă toate probele care-ţi garantează licenţa de a concura în F1. 

Iar ideea unui tip începător, a cărui licenţă este discutabilă (şi-a luat-o ulterior), să alerge o bestie cu 705,6 CP şi 600 de kilograme (cât avea M198-ul pe care ar fi alergat) nu este una dintre cele mai liniştitoare. Adică trebuie să fii ţicnit să permiţi aşa ceva.

Tuero, într-una dintre eternele lupte cu monstrul M198

Iată-l, deci, calificat al 17-lea pe grila de start a Marelui Premiu al Australiei 1998, la 19 ani şi 320 de zile. Pe atunci era al treilea cel mai tânăr pilot debutant în F1. Din păcate, ultima cursă a sezonului – unul în care s-a menţinut în mijlocul clasamentului – a fost şi ultima cursă a lui ca pilot de Formula1. În turul 29 din Marele Premiu al Japoniei se ciocneşte cu un alt monopost, avariindu-şi o vertebră a gâtului.

 

Locul 4 – Fernando Alonso

Trei ani mai târziu de la debutul lui Tuero, tot în cadrul Marelui Premiu al Australiei, tot în culorile echipei Minardi, îşi face apariţia tânărul Fernando Alonso Díaz, la vârsta de 19 ani şi 218 zile.

Alonso şi prima lui armă F1, Minardi PS01

De aici şi până la a fi cel mai bine plătit pilot de Formula 1 din lume n-au trecut decât o decadă (bine, un pic mai mult de o decadă), timp în care a bifat şi două campionate mondiale. 

 

Locul 3 – Ricardo Rodriguez

(via)

Tânărul mexican şi-a făcut remarcate abilităţile atât pe două roţi, cât şi pe patru – unde a condus, de la Fiat Toppolino, la Porsche RS şi Porsche Spyder, apoi la O.S.C.A. – până să ajungă în vizorul Ferrari, care i-a dat cu împrumut o maşină pentru Marele Premiu al Italiei 1961. 

(via)

Ricardo a făcut ce a ştiut el mai bine şi a intrat în istorie ca cel mai tânăr pilot (la 19 ani şi 208 zile) care să ia startul cursei din primul rând. Din păcate, o defecţiune la pompa de ulei i-a încheiat prematur avântul în prima sa cursă. De acolo a trecut la Lotus, pe un model 24, model care i-a adus şi nefericitul finiş prematur.   

 

Locul 2 – Mike Thackwell

(via)

Neozeelandezul Mike Thackwell a fost numit, de către media anilor ’80, „un tânăr de senzaţie”, „un neconformist”. Adevărul era că Mike, în ciuda frizurii dezordonate, reuşea să-şi menţină echilibrul psihic remarcabil de bine în lumea maşinăriilor de viteză. 

(via)

După o încercare (eşuată) de calificare în Marele Premiu al Olandei din 1980, Thackwell încearcă din nou o lună mai târziu, în cadrul Marelui Premiu al Canadei. Reuşita lui îl pune în topul celor mai tineri piloţi debutanţi în Marele Circ. Avea 19 ani şi 182 de zile.

 

Locul 1 – Jaime Alguersuari 

În ciuda faptului că nu a reuşit să performeze prea mult în Formula 1 – a avut suficiente trofee, în schimb, în Campionatul Britanic de Formula 3 – Jaime Víctor Alguersuari Escudero a fost cel mai tânăr debutant în competiţia motorsport supremă. Prima cursă a lui Alguersari a avut loc în cadrul Marelui Premiu al Ungariei din 2009, pe când tânărul avea doar 19 ani şi 125 de zile

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide