TOP 10 cei mai tineri piloţi debutanţi în Formula 1 din toate timpurile

Autor: Andrei Ştirbu 20 aug. 2014 Formula 1

Scuderia Torro Rosso a anunţat că în sezonul viitor îl va coopta în echipă pe Max Verstappen. Indiferent care va fi progresul lui Max în Formula 1, va face istorie prin simpla sa prezenţă în calificări, fiind, la doar 17 ani, cel mai tânăr debutant în Formula 1. Până atunci însă, merită să vedem care este topul actual al celor mai tineri piloţi debutanţi în Marele Circ.

Locul 10 – Jenson Button 

Button, alături de Gaston Mazzacane şi de Nick Heidfeld. Australia, 2000 (via)

După ce a încheiat colaborarea cu Alessandro Zanardi, Frank Williams – patronul echipei Williams – oscilează între Jenson Button şi Bruno Junquiera, însă în cele din urmă îl alege pe Button. Pilotul britanic a debutat în Marele Premiu al Australiei, în anul 2000, la doar 20 de ani şi 53 de zile.

În ciuda startului poticnit – s-a calificat pe poziţia a 21-a în Australia şi a trebuit să renunţe din cauza unor probleme tehnice – a demonstrat că este stăpân pe sine şi a acaparat simpatia publicului. Primele puncte le-a obţinut în cea de-a doua cursă – Marele Premiu al Braziliei, 2000 – devenind cel mai tânăr pilot care să puncteze în Campionatul Mondial de Formula 1, la doar 20 de ani şi 72 de zile.

 

Locul 9 – Eddie Cheever

Pilotul american a debutat pe scena Marelui Circ în perioada marilor grei Mario Andretti, Nicki Lauda, James Hunt. Prima reprezentaţie a avut loc în cadrul Marelui Premiu al Argentinei, în 1978, pe când avea doar 20 de ani şi 53 de zile, unde a participat doar la calificări, însă nu a reuşit să prindă loc la grija de start.

1978. Cheever este cel din plan secund – atât de aproape de el am reuşit să ajungem (via)

Prima cursă în care a participat a fost cea din Africa de Sud, unde a renunţat după 8 tururi din cauza unor probleme tehnice.

 

Locul 8 – Sebastian Vettel

Cu toate că a fost cel mai tânăr participant la un eveniment Grand Prix, ca pilot de încălziri pentru BMW (Marele Premiu al Turciei, 2007 – avea 19 ani şi 53 de zile), prima cursă la care a participat a avut loc câteva luni mai târziu, în SUA, la 19 ani şi 349 de zile. După debutul fulminant – unde a reuşit să şi puncteze – a avut parte de o atenţie pe care nu şi-ar fi dorit-o niciodată s-a remarcat în cel mai neplăcut mod cu puţintă: s-a ciocnit cu coechipierul Mark Webber (în Marele Premiu al Japoniei), Webber având iniţial o şansă la podium, şansă pe care a pierdut-o.

Vreme numai bună de pus pe avarii şi de staţionat pe dreapta

În ciuda scuzelor pe care şi le-a cerut public faţă de Webber, australianul a scăpat, la nervi, cuvintele „puşti fără experienţă”. Din fericire, Vettel nu a fost atât de marcat de evenimente încât să se plafoneze în carieră.

 

Locul 7 – Daniil Kvyat 

Kvyat este al doilea pilot de origine rusă care ajunge să concureze în Campionatul Mondial de Formula 1, după Vitaly Petrov, şi unul dintre tinerii piloţi ai noii generaţii care au păşit în lumea competiţională F1, alături de Kevin Magnussen şi de Marcus Ericsson.

După primele 11 Grand Prix-uri, pilotul echipei STR-Renault a acumulat şase puncte, în patru dintre curse fiind nevoit să abandoneze. În prima sa apariţie – 16 martie 2014, Marele Premiu al Australiei – Daniil avea 19 ani şi 324 de zile.  

 

Locul 6 – Chris Amon

El este Chris Amon. Lui Chris îi plăcea Fanta (via)

Pilotul neozeelandez şi-a început cariera în Formula 1 în 1963, când a debutat în cadrul Marelui Premiul al Belgiei, la doar 19 ani şi 324 de zile. Două lucruri se ştiu depre Amon – era unul dintre cei mai talentaţi piloţi şi, totodată, unul dintre cei mai ghinionişti piloţi pe care Marele Circ i-a văzut vreodată. 

Surse neoficiale spun că, imediat după această poză, i s-a stricat maşina

Mario Andretii a zis, la un moment dat, despre Amon că „dacă s-ar face antreprenor de pompe funebre, lumea ar înceta să mai moară”. Da, cam atât de ghinionist era Amon.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide