Campionatul Mondial de Rally-Raid - Raliul Tunisiei

Echipa românească Vectra Racing a concurat în perioada 1-7 mai în Raliul Tunisiei etapă din Campionatul Mondial de Rally-Raid, iar Marcel Butuza a încheiat cei 1848 de km pe locul trei la clasa Producţie şi pe 9 la general.

Campionatul Mondial de Rally-Raid - Raliul Tunisiei Campionatul Mondial de Rally-Raid - Raliul Tunisiei

Echipa Vectra RacingRaliul din nordul Africii este primul la care Mani Gyenes, Marcel Butuza şi Alex Gârbacea au concurat după o absenţă de peste şase luni. Echipa considerată a fi cel mai puternic team privat din Campionatul Mondial în 2008 şi în Dakar 2009 a revenit cu rezultate care îi reconfirmă statutul. Mani Gyenes a terminat raliul pe locul 8 în clasamentul general şi pe 4 la clasa SuperProducţie peste 450 cmc. Marcel Butuza are al 9-lea timp în clasamentul general şi a urcat pe podium la clasa Producţie, iar Alex Gârbacea ocupă locul 11 la general şi 5 la Producţie.

Cea mai grea zi pentru echipă a fost ziua de miercuri 5 mai. În etapa a 4-a cutia de viteze a motocicletei pilotate de Mani Gyenes a cedat şi sătmăreanul a fost nevoit să meargă prin deşert peste 80 de km doar cu treapta a 2-a. În urma acestui incident Mani, care era lider la clasa Producţie încă din prima etapă, a fost nevoit să schimbe motorul şi a fost mutat la clasa SuperProducţie. Dezamăgirea a fost mare pentru că în octombrie 2009 Mani câştigase Raliul Marocului, o altă etăpă de Campionat Mondial şi era privit ca principal favorit la victoria din Tunisia.

Pentru Mani însă zilele care au urmat au fost un antrenament foarte bun având în vedere că speră să revină în Dakar.

Mani GyenesAlex Gârbacea a venit în Tunisia după ce doar cu o lună în urmă a suferit o intervenţie chirurgicală la piciorul stâng. După ce în 2008 în Raliul Faraonilor a reuşit să termine în primii 10, în această etapă din Mondialul de Rally-Raid s-a clasat pe locul 5 la categoria Producţie.

Raliul s-a încheiat pe 7 mai cu o probă care, deşi a măsurat doar 132 de km le-a dat multă bătaie de cap concurenţilor din cauza furtunii de nisip. La km 80 al probei speciale vizibilitatea s-a redus foarte mult din cauza vântului puternic şi furtuna a continuat până la finalul probei. Din cauza, furtunii organizatorii au fost nevoiţi să mute finişul oficial al raliului de la capătul ultimei probe speciale în parcul de asistenţă din Douz.

După aceast raliu, Marcel Butuza, Mani Gyenes şi Alex Gârbacea speră să îşi poată continua programul de Campionat Mondial din acest sezon şi să ajungă la Raliul Sardiniei şi la cel al Faraonilor.

Raliul Tunisiei a fost câştigat de Chaleco Lopez, chilianul căruia la Dakar 2009 asistenţa tehnică i-a fost asigurată de Vectra Racing.

Alex GârbaceaMarcel Butuza (locul 3 la clasa Producţie- team manager): "Pentru noi Raliul Tunisiei a fost un raliu bun pe ansamblu. Din păcate, însă în etapa a 4-a am pierdut locul 1 la clasa Producţie pentru că lui Mani i-a cedat cutia de viteze, dar mă bucur că am ajuns toţi cu bine la finiş şi nu ne-am accidentat".

Mani Gyenes (locul 4 clasa SuperProducţie +450 cmc): "Raliul Tunisiei a fost o experienţă bună pentru că nu am mai concurat niciodată aici, chiar dacă în urmă cu patru ani am venit pentru o sesiune de antrenament. Este foarte greu acum la final, pentru că în loc să mă bucur de victoria la clasa Producţie trebuie să mă mulţumesc cu locul 8 la general şi cu 4 la SuperProducţie. Asta este. După ce mi s-a stricat cutia de viteze raliul a fost pentru mine un foarte bun antrenament. Mă bucur însă că suntem toţi la finiş îl felicit pe Marcel pentru rezultat şi pe Alex pentru revenirea în rally-raidul mondial".

Alex Gârbacea (locul 5 clasa Producţie): "Mă bucur că am terminat raliul pentru că nu a fost uşor să mă reacomodez cu navigaţia după road book şi GPS având în vedere pauza de aproape doi ani. A fost o adevărată provocare să ajungem azi la finiş din cauza furtunii însă mă bucur că am reuşit să îmi păstrez poziţia de la clasa Producţie şi sper să revin în Africa pentru Raliul Faraonilor".


Raliul Tunisiei - Clasament general

1. Chaleco Lopez Aprilia 450

2. Marc Coma KTM 690 Rally

3. Jakub Przygonski KTM 690 Rally

..............................................................

8. Mani Gyenes KTM 690 Rally

9. Marcel Butuza KTM 690 Rally

.............................................................

11. Alex Gârbacea KTM 690 Rally

.............................................................

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.